/ NOVA
Председателят на НС и трима депутати - на посещение в Киев
Председателят на Народното събрание Росен Желязков и депутатите Даниел Митов, Иво Мирчев и Станислав Анастасов пристигнаха на визита в Киев във вторник, предаде NOVA. 

Първата спирка от официалното посещение на българската делегация беше Върховната Рада, където Желязков разговаря с украинския си колега Руслан Стефанчук. Той благодари на българския народ и парламент за огромната подкрепа, която оказват на страната му.

"Решенията за предоставяне на военна и хуманитарна помощ са от огромно значение за нас и никога няма да бъдат забравени. Благодаря ви от сърце и за грижите, които полагате за украинските бежанци в България", каза Стефанчук.

След разговора Желязков произнесе реч пред украинските депутати, които го посрещнаха с аплодисменти и развети български знамена.

В навечерието на втората година от руската агресия срещу Украйна, днес аз съм тук, за да изразя възхищение от безпримерния героизъм на украинците. И  да заявя безусловната подкрепа и съпричастност на моята страна към каузата на Украйна”, каза Желязков в словото си.

Снимка: Иван Кънчев, NOVA
NOVA

Той подчерта, че днес страната плаща „болезнено висока цена в човешки животи, за да защитава ценностите на свободата и демокрацията”. „Застрашената съдба на всеки украинец застрашава съдбата на всеки един от нас. Затова няма да се уморим да повтаряме: Бъдещето на свободния демократичен свят е невъзможно без свободата за украинския народ”, каза още председателят на НС.

Той потвърди подкрепата на България за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и увери, че страната ни ще продължава да помага, колкото е необходимо. Желязков каза още, че София е готова да участва в следвоенното възстановяване на атакуваната държава.

„Ние сме напълно ангажирани и ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че следващите поколения никога няма да станат свидетели на такива зверства”, заяви председателят на НС.

„Ние няма да ви изоставим, докато Украйна не си върне живота”, завърши речта си Желязков.
NOVA