В Швейцария днес има 5 референдума
В Швейцария днес има 5 референдума / IStock
Швейцарците гласуват днес на пет референдума по разнородни въпроси, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. На първо място те се произнасят по ново предложение за ограничаване на броя на гражданите на Европейския съюз, имащи право да живеят и работят в страната им.

Всенародното допитване е по инициатива на популистка партия, настояваща за привилегирован достъп за швейцарските граждани до пазара на труда и социалната система.

На този референдум гласоподавателите трябва да кажат дали подкрепят "инициативата за ограничаване" на броя на гражданите, имащи право да живеят и работят в страната им, което би изискало от властите на Швейцария и на ЕС да договорят в срок от 12 месеца прекратяване на споразумението си за свободно движение. Ако дотогава не бъде постигнато съгласие по въпроса, швейцарците може да излязат едностранно от споразумението и да забранят сключването на всякакви бъдещи споразумения за свобода на движението, отбелязва агенцията.

На подобен референдум през 2014 г. избирателите в Швейцария подкрепиха с минимална разлика ограничаването на правото на европейските граждани до работят и живеят в Швейцария. В годините след това обаче парламентът протакаше и не изпълняваше народната воля до голяма степен поради страх от сериозен негативен ефект върху швейцарското общество и бизнес. Недоволна от това бездействие, Швейцарската народна партия поведе кампания за ново поставяне на въпроса на референдум тази година.

Covid-19 прати "в реанимация“ луксозните хотели в Женева

Последните социологически проучвания показват, че сега предложението се ползва с по-малко подкрепа. Според изследване от 7 септември на института "Ге Еф Ес.Берн" над 60 процента от анкетираните са "против", около 35 на сто са "за", а останалите все още не са решили как ще гласуват.

Ако избирателите одобрят предложението, това може да промени из основи дълбоките и изгодни за алпийската страна отношения с влиятелния 27-членен съюз. Подобен развой дори е оприличаван на швейцарски Брекзит, въпреки че Швейцария не членува в Евросъюза, отбелязва Асошиейтед прес.

Днес гласоподавателите в Швейцария се произнасят и по въпроса за закупуването на нови изтребители, с които да бъдат модернизирани военновъздушните сили на страната, предаде Франс прес. Избирателите са призвани и да гласуват в подкрепа на предложение за бащинство от две седмици, за увеличаване на данъчните облекчения за деца, както и за промяна на законовите разпоредби за лова на вълци.