Хотелските заявки в Женева никога не са били толкова ниски от 1954 г. насам
Хотелските заявки в Женева никога не са били толкова ниски от 1954 г. насам / IStock
Зад тъмночервените си сенници, щорите на "Richemont" са спуснати от юли, след като пандемията от коронавирус лиши обичайно оживения петзвезден хотел в Женева от платежоспособни клиенти.

Сега, след "катастрофалното" лято, други луксозни хотели в швейцарския град - който се гордее с най-високата концентрация на хотели в света - се борят да избегнат фалитите.

„Ние сме в професия, която е в реанимация и състоянието е животозастрашаващо“, казва пред АФП с каменно лице Тиери Лавали, който оглавява хотелската асоциация в Женева и управлява петзвездния хотел „Fairmont Grand Hotel”.

Преди да удари пандемията, хотелите в града - център за дипломатическа и международна бизнес дейност – бележат ръст на печалбите, като през 2018 и 2019 годишно тук се продават над 3 милиона нощувки.

„Тогава секторът беше ударен от „икономическо цунами“, каза Лавали.
Швейцария, която е регистрирала 50 000 случая на коронавирус и близо 1800 смъртни случая, се отказа от строгите мерки за блокиране, към които прибегнаха съседните й страни.


Но ограниченията за пътуване, анулирането на събития и затварянето на ресторанти и музеи имаха сериозни икономически последици.

До края на юли в хотелите в Женева са били продадени едва 693 000 нощувки, а до края на годината се очаква те да не надвишат 1 милион. За последен път такова ниско ниво е отчетено през 1954 година, когато в Женева е имало два пъти по-малко хотели, отколкото днес.

Хотелската криза се усеща в цяла Европа, но ситуацията е особено критична в Женева, където клиентелата се състои в голяма степен от международни бизнесмени и дипломати.

Но сега "вече няма конгреси, няма бизнес туризъм, а ООН едва работи. Това прави Женева най-пострадалият град в Швейцария", сподели Лавали.

През първите седем месеца на годината в хотелите в Женева се наблюдава намаляване на нощувките с 63% в сравнение със същия период на миналата година, а целогодишният брой се очаква да бъде със 75% процента по-нисък.