/ iStock/Getty Images
В понеделник шведски съд осъди крайно десен член на Европейския парламент за сексуално посегателство срещу колежка от неговата партия Шведски демократи.

58-годишният Петер Лундгрен, който беше оправдан от окръжния съд, беше осъден на глоба, равняваща се на 60 дни заплата, след като "прокуратурата представи допълнителни доказателства" пред Апелативния съд на Гота в югозападна Швеция.

Съдът заяви, че е установил "извън всякакво разумно съмнение", че "евродепутатът е докосвал гърдите на ищцата против нейната воля", се казва в изявление на съда.

Лундгрен е член на Европейския парламент от 2014 г., когато стана един от първите членове на шведската крайна десница в Европейския парламент.
Той беше преизбран през 2019 г.

През март 2018 г. той е обвинен, че е "вкарал ръцете си под пуловера и сутиена на (жертвата) и е поставил ръцете си върху гърдите ѝ", според обвинителния акт.

Жертвата, чието име не е публично оповестено, по това време е била член на шведския парламент. Той рискуваше да получи две години затвор.

Скандалът избухна през май 2019 г., когато друг евродепутат от Шведски демократи, Кристина Винберг, алармира ръководството на партията за действията на Лундгрен срещу друг член на партията.

Според шведските медии след изказването си Винберг е била заличена от списъка с кандидати на партията за предстоящите европейски избори.

Шведските демократи нарекоха поведението ѝ "осъдително" и "лишено от преценка както по отношение на (партийните) колеги, така и на персонала".
БГНЕС