/ iStock/Getty Images
Световната здравна организация (СЗО) обяви, че изготвя план за предотвратяване на сексуалното насилие и експлоатация след скандала с нейни служители в ДР Конго.

СЗО се извини на жертвите след доклад за обвинения в изнасилване и сексуално насилие от страна на служители, изпратени да се борят там с ебола в периода 2018 и 2020 г.
Големите държави-донори на СЗО са оказали натиск върху здравната агенция на ООН по този въпрос, съобщи АФП.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус разкри подробности от плана.

„Генералният директор представи проекта на план за реакция на държавите членки за коментар и обратна връзка“, се казва в изявление на СЗО. Става въпрос за публичен документ, който ще бъде публикуван през следващите дни."

СЗО: Ваксинацията не трябва да е предпоставка за влизане в страна

На 28 септември независима анкетна комисия публикува доклад, според който 21 служители на СЗО от 83 предполагаеми извършители на сексуално насилие, са извършили подобни злоупотреби срещу десетки хора в ДР Конго по време на епидемията от ебола.

Докладът констатира „явни структурни грешки“ и „индивидуална небрежност“ сред служителите на агенцията на ООН, след като десетки жени разказаха пред следователите, че им е предлагана работа в замяна на секс или са били жертви на изнасилване.

Обвиненията излязоха наяве за пръв път след едногодишно разследване на фондация „Томсън Ройтерс“ и „The New Humanitarian“.

"Планът очертава незабавни, средносрочни и дългосрочни действия за преодоляване на пропуските, отбелязани в доклада на независимата комисия", се казва в изявлението на СЗО.

СЗО: Изминали сме 60% от пътя в битката с COVID-19

Той се фокусира върху поставянето на жертвите и оцелелите в центъра на действията за превенция и реагиране и „реформиране на културата, структурите, системите и капацитета на СЗО за създаване на обстановка, в която няма възможност за сексуална експлоатация и насилие, няма безнаказаност, ако това се случи, и липса на толерантност при бездействие “, се казва в изявлението.

Тедрос Аданом Гебрейесус, който получи подкрепата на повечето държави-членки на ЕС за втори мандат, започващ през август 2022 г., след публикуването на доклада заяви, че „съжалява“ за случилото се.

СЗО се ангажира да изпълни препоръките на доклада и да освободи замесените в злоупотребите служители, както и тези, които е трябвало да се намесят.

На четирима служители вече са прекратени договорите, а двама висши служители са пуснати в административен отпуск.
БГНЕС