Човечеството е изминало около 60% от пътя в борбата с коронавируса, но все още могат да възникнат неочаквани пречки. Това каза Сума Сваминатан, главен изследовател на Световната здравна организация, в интервю за швейцарския вестник "Sonntags Blick".

"Надявам се, че скоро ще сме изминали 60% от пътя. Но е възможно да се наложи да се изкачим друга неочаквана планина", каза представителят на организацията.

Тя подчерта, че е твърде рано да се говори за предстоящо завършване на "маратона" в битката с пандемията, тъй като все още не е известно какви други пречки могат да възникнат.

"Внезапната поява на нови варианти на вируса е едно от многото събития в пандемията, които ни карат да бъдем смирени", обясни Сваминатан.

Говорителят на СЗО призова за увеличаване на степента на ваксинация, за да се защити населението от инфекция и да се предотвратят допълнителни мутации.

Според организацията от началото на пандемията в света са регистрирани над 236 милиона заразени, а инфекцията отнела живота на 4,8 милиона души. Най –трудна в момента, според СЗО е ситуация е в САЩ, Индия и Бразилия.
БГНЕС