„Очевидно е, че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна", заяви експертът
Ако се задържат тези нива на COVID-19, тъй като втора седмица броят на случаите в болниците е един и същ, засега локдаун не се налага, това заяви пред NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и уточни: "За момента областите в тъмночервената област са 5-6, а не преобладаваща част. Нека да видим как ще се развият нещата. Все още, обаче, ще имаме проблеми с четвъртата вълна", допълни той. 

Лек спад на новозаразените с COVID-19 за последните 24 часа

Следим натовареността на болниците, миналата седмица беше между 70% и 90%. Това значи, че все още има някакъв резерв. Но броят на случаите е много висок. Виждате, че всеки ден регистрираме по над 2000 нови случая. Но има едно задържане в броя на настанените в болница, включително и хората в интензивно отделение, което е сравнително добър показател. 5400-5500 са настанените във всички болници в страната и около 400 са тези в интензивни отделения. Това е динамична величина. Снощи са били едни, тази сутрин са други. Зависят и от това всеки район в кой стадий от епидемията се намира. 5-6 са в тъмночервената зона, там е и най-напрегнато. Но всичко това не е нещо, с което вече не сме се сблъсквали“, обясни Кунчев. 

По думите му най-натоварено е в столичните болници, както и в Габрово, Видин, Монтана, Кюстендил, Перник.

"Очевидно е, че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна. Не мога да кажа кога ще достигнем пика. Ако сравняваме с първите три вълни, според мен, сравнително бързо се достига до максимума. 3-4 седмици има покачване, след това плато и спад. Надявам се това да е в рамките на октомври. Дали ще е така, няма как да знаем", посочи той и уточни, че не само в България цифрите са високи. По негови думи цяла Източна Европа е в пика на четвъртата вълна.

Проф. Кантарджиев прогнозира: Никой няма да иска да идва в България

Затова експертът още веднъж призова да бъдем отговорни и да се ваксинираме, за да се завърнем постепенно към нормалния начин на живот. 

„Ако не увеличим процента на ваксинираните, ще имаме много други проблеми, не само ходенето по заведения. Ще имаме проблеми и с туристическия сезон, и с организирането на каквито и да е мероприятия. Все по-често ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се ходи”, каза още доц. Кунчев.

Заведенията ще работят без ограничения за клиенти с COVID сертификат

Относно новите мерки в заведенията специалистът заяви, че именно това е целта и стремежът им - хората с COVID сертификат да имат пълна свобода на предишния си живот. Преди дни стана ясно, че се обмисля всички заведения ще могат да работят на 100% без ограничение в работното време при предоставяне от страна на клиентите на сертификат за ваксинация, официален документ за преболедуване на COVID-19, PCR-тест или бърз антигенен тест. Бързите тестове ще се поемат от държавата. Браншът предложи към гореизброените да се прибави и тест за антитела, но това не беше прието. Очаква се този тип работа да влезе в сила до 3 седмици.

"Идеята е хората да могат да посещават културни и спортни събития, да ходят на  заведения, театър. Тази практика не е измислена от нас, ясно е, че това е пътят, по който ще вървим. Лошото е, че в западните страни при 80-90% имунизирани, това важи за цялото общество. При нас ще важи за един ограничен брой хора около 20%. В крайна сметка това е начинът да покажем как можем да излезем от тази криза”, обясни здравният инспектор.

Заведения в столицата получиха стикер „100% ваксиниран персонал“

Според него основната цел на тази мярка е да не пречи на нормалния живот и на икономиката. Мярката не е задължителна и ще важи за заведения, в които персоналът също е напълно ваксиниран. А организацията трябва да бъде задължение на собствениците.

„Виждали сме как става, с мобилен телефон на входа много бързо може да се провери QR кодът. Сертификатът може да се носи и на хартия. Чрез QR кода не може да се достигне до лични данни. Единственото потвърждение е, че собственикът е ваксиниран”, обясни Кунчев. И подчерта, че ще има и засилени проверки.

Проф. Кантарджиев: До края на годината очакваме хапче срещу COVID-19

Експертът заяви, че очаква тестовете да станат много по-достъпни, лесни за употреба и по-евтини.  Предстои мярката да бъде обсъдена с културния и спортния сектор. Очаква се тя да влезе в сила от началото на ноември.