Световната здравна организация (СЗО) не подкрепя изискването на определени държави ваксината срещу коронавирус да бъде предпоставка за влизане в страната.

"Съгласно международните здравни разпоредби ваксините трябва да бъдат одобрени от СЗО и да бъдат достъпни за абсолютно всички, преди да бъде въведено такова изискване те да се считат за предпоставка за пътуване", съобщиха от пресслужбата на организацията. В тази връзка СЗО „не подкрепя използването на доказателства за ваксинация (сертификат) като предпоставка за международни пътувания заради дискриминационния достъп на ваксините до хората в богатите и в по-бедните страни“.

Експерти: Ниската циркулация на грип през миналия сезон може да доведе до проблеми

Пресслужбата припомни изявлението на генералния директор на СЗО Тедрос Адан Гебрейесус, който обърна внимание на отказа на някои държави да приемат ваксинирани с нерегистрирани ваксини граждани, въпреки че препаратите са одобрени за спешна употреба. Това води до голям хаос и дискриминация, напомни Гебрейесус и добави, че всички ваксини, одобрени от СЗО, са "безопасни и ефективни" за предотвратяване на тежки заболявания и смърт.

Към днешна дата СЗО препоръчва седем ваксини за спешна употреба в борбата с пандемията. В допълнение, заявленията за одобрение на още 13 препарата, включително руския Спутник V и ЕпивакКорона са на различни етапи.
БГНЕС