/ БГНЕС
Медийният концерн „Аксел Шпрингер” уволни главния редактор на вестник „Bild” Юлиан Райхелт.

Управителният съвет установи, че Юлиан Райхелт не разграничава ясно личните и професионалните въпроси, дори след като приключи процедурата по съответствие през пролетта на 2021 г. и пред управителния съвет е говорил неистини.

Новият главен редактор е 37-годишният Йоханес Бойе, досегашен главен редактор на „Велт ам Зонтаг”. Преди постъпването си в Аксел Шпрингер той е работил за „Зюддойче Цайтунг” като репортер и редактор.

Изяснено е в контекста на процедурата за спазване на изискванията, че срещу Юлиан Райхелт никога не е имало обвинения за сексуален тормоз или сексуално насилие. Имаше обаче твърдения за приятелски любовни отношения със служители на „Bild” и индикации за злоупотреба с власт в този контекст.

Предишна връзка със служител на „Bild” беше доказана и призната. Остава спорно дали на този служител са предоставени професионални предимства.

В „Аксел Шпрингер”, както и в повечето германски компании, няма ясно изискване, което изрично да регулира работата с взаимоотношенията между служителите в компанията.

Въвеждането на такъв регламент е отхвърлено в миналото по правни причини. След приключване на процеса за съответствие през пролетта на 2021 г., Изпълнителният съвет реши, че в бъдеще трябва да има задължение за прозрачно разкриване на личните взаимоотношения на работното място, което може да предизвика конфликт на интереси.
БГНЕС