Шиндзо Абе обеща промени в кабинета
Шиндзо Абе обеща промени в кабинета / netinfo

Японският премиер Шиндзо Абе потвърди, че няма да подава оставка въпреки тежкото поражение на партията му на изборите за Сенат, но обеща промени в кабинета, предаде Франс прес.

Оставането на Абе на поста е в разрез с традицията в страната министър-председателите да подават оставка след поражения на избори за горната камара на парламента. Той не е принуден да го направи. Премиерът може да управлява до следващите избори за долната камара на парламента през 2009 г. В момента Абе разполага със смазващо мнозинство от 337 места в 480-членната Камара на представителите, отбелязва АФП.

По данни на вътрешното министерство Либерално-демократическата партия /ЛДП/ на Шиндзо Абе и съюзникът й, партия "Нова Комейто" /НК/, печелят едва 46 от 121

сенаторски места, за които бе гласувано на вчерашните избори. ЛДП и НК трябваше да задържат поне 64 места от 76-те, които защитаваха, за да запазят контрола си над Сената.

За пръв път от основаването си през 1955 г. ЛДП има мнозинство само в една от двете камари на японския парламент, отбелязва АФП.