Шиндзо Абе е избран за премиер на Япония
Шиндзо Абе е избран за премиер на Япония / netinfo

Консерваторът националист Шиндзо Абе, който е привърженик на по-тесни връзки със САЩ и по-голяма роля на Япония на международната сцена, бе избран за министър-председател от двете камари на японския парламент, предадоха световните агенции.

Абе получи 339 гласа от гласувалите 476 депутати в 480-членната долна камара на парламента. За съперника му от основната опозиционна Демократична партия Ичиро Одзава гласуваха 115 депутати. В 242-членната горна камара Абе получи 136 от гласувалите 240 депутати.

Петдесет и две годишният Абе е най-младият премиер на Япония след Втората световна война. Очаква се той да обяви състава на своя кабинет по-късно днес.

Миналата седмица Абе спечели убедително изборите за председател на управляващата Либерално-демократическа партия, която разполага с достатъчно мнозинство в парламента и избирането му за министър-председател на страната бе предвидимо.

Пред Абе стои предизвикателството да подобри отношенията с Китай, обтегнати заради няколкото посещения на предишния премиер Джуничиро Коидзуми в храм, почитащ загиналите във войни японци; да запази темпото на икономическите реформи; да смекчи страховете на гласоподавателите от увеличаващите се социални неравенства, отбелязва Асошиейтед прес.