/ БТА
Най-малко 16 души са загинали, а десетки са в неизвестност, след като лодка с близо 300 пътници потъна в Северна Нигерия, съобщиха вчера местните власти, цитирани от Франс прес.

Пътниците, повечето от които жени и деца, са пътували към отдалечено населено място за честванията на рождението на пророка Мохамед, известни като „Мавлид набауи“, когато във вторник е станал инцидентът, заяви Абдулахи Баба Арах, ръководител на агенцията за спешна помощ за щата Нигер.

Баба Арах не каза каква е причината за инцидента, но заяви, че „смели местни гмуркачи“ са помогнали да бъдат спасени около 150 оцелели.
Той каза, че лодката е превозвала почти 300 души по река Нигер в Гбаджибо, близо до Моква, когато е претърпяла корабокрушение около 20:30 ч. местно време.

Открити са най-малко 16 тела, съобщи за АФП говорителят на Агенцията за спешна помощ Ибрахим Ауду Хюсейни, като добави, че загиналите са две жени и 14 мъже.

„Очакваме да намерим още“, каза той снощи.

Инцидентите с лодки са често срещани в Нигерия по бавно течащите реки, особено през дъждовния сезон.

Миналия месец претоварена лодка потъна, докато превозваше повече от 50 фермери през река Гумми в северозападния щат Замфара. Смята се, че повече от 40 от тях са загинали при корабокрушението, посочва АФП. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Алексей Маргоевски/БТА