/ ThinkStock/Getty Images
Властите на китайския град Шанхай обявиха днес, че прекъсват официалните контакти с Прага, след като чешката столица подписа споразумение за побратимяване с тайванската столица Тайпе, предаде Ройтерс.

Това е най-скорошният пример за дипломатическо напрежение между Китай и Чехия, отбелязва агенцията. Чешкият президент Милош Земан насърчава отношенията с Китай, но местните власти на Прага възприемат по-твърда линия. Кметът на чешката столица Зденек Хржиб отказа да отстрани от конференция тайвански дипломат по искане на китайски официален представител и реши да издигне на сградата на кметството флага на Тибет, за да покаже отношението си към въпросите с правата на човека, припомня Ройтерс.

В Чехия също така не се материализираха инвестиции за милиарди долари, обещани от Китай.

Китай предлага на Тайван нови облекчени условия за инвестиции


Тайван е най-деликатният дипломатически въпрос за Китай, тъй като според Пекин островът е китайска територия, която трябва да си върне със сила, ако е необходимо. Китай засили натиска си върху чуждестранните правителства да възприемат неговата гледна точка.

Кметът на Прага Хржиб и кметът на Тайпе Ко Вън-цзъ подписаха вчера споразумение за побратимяване между градовете си и споразумения за сътрудничество в сферите на културата и туризма.

Местните власти на Шанхай, който е най-космополитният град на Китай и негов финансов център, заявиха, че властите на Прага са предприели много погрешни стъпки по въпроси от ключово значение за Китай като Тайван.
БТА