/ iStock/Getty Images
Китайският парламент преразгледа закон за опростяване на инвестиционните процедури за тайвански компании, информира Ройтерс.

Китай със своите 1,3 милиарда души население е предпочитаната дестинация на инвеститорите от Тайван. Тайвански компании са инвестирали над 100 млрд. долара на китайския пазар, откакто Пекин започна революционните си икономически реформи в края на 70-те години.

Пекин: Реализацията на военния бюджет на САЩ ще развали отношенията ни

Решението се оценява като пореден опит на Пекин да покаже добра воля спрямо острова, където предстоят избори на 11 януари, включително като отваря още сектори за тайландски инвеститори с крайната цел да убеди Тайван да приеме китайския суверенитет.

Тайванското правителство отправи предупреждения за "китайските съблазни" и призова Пекин вместо това да осигури на собствените си граждани демокрация и свобода на словото.

Givenchy, Versace и Coach си навлякоха неприятности в Китай


Измененият закон премахва няколко нива на бюрокрация с цел опростяване на процедурите за инвестиции от Тайван в опит да привлече повече инвеститори от острова.

Измененията трябва да се съчетаят с нов закон за чуждестранните инвестиции, който ще влезе в сила от 1 януари.

Търговията между Китай и острова през 2018 г. достигна 226 млрд. д. с голям търговски излишък за Тайван.

Тайванската икономика се възползва от факта, че много тайвански компании връщат производството си у дома, за да избегнат по-високите мита, наложени в хода на търговската война между САЩ и Китай, макар спорът все пак да предизвика и известни нарушения в местната икономика.
БТА