/ ThinkStock/Getty Images
Реализацията на американския бюджет за отбрана за 2020 г. значително ще развали китайско-американските отношения и ще дестабилизира ситуацията в региона. Тази гледна точка беше изразена в събота от официалния представител на комисията по международни въпроси на Всекитайския народен конгрес (парламента на Китай) Ю Венджи, предаде Агенция "Фокус".

Според него бюджетът "съдържа отрицателни позиции, които трябва да се считат за намеса в делата на Тайван, Хонконг и Синдзян". Този документ "сериозно нарушава принципа на "един Китай" и противоречи на трите съвместни комюнике на двете страни, той значително подкопава китайско-американските отношения и дестабилизира ситуацията в Тайванския проток", се казва в сайта на централното правителство на Китайската народна република, цитиран от Ю Венджи. По този повод ние изразяваме остро недоволство и решителен протест“, каза той.

Пекин разкритикува САЩ заради изгонените китайски дипломати

Според представителя на парламента, „ръководейки се от предразсъдъци“, Вашингтон грубо се намесва във вътрешните работи на Китай. "Ние категорично настояваме американската страна да се откаже от мисленето и хегемоничната логика на Студената война, да спре да се намесва във вътрешната политика на Китай и незабавно да предприеме ефективни мерки за премахване на негативните последици от подобни стъпки. Вашингтон трябва да предприеме стъпки за запазване на китайско-американските отношения “, обобщи Ю Венджи.

На 20 декември президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа проект на военен бюджет за фискалната 2020 година (започваща на 1 октомври), който задължава администрацията на САЩ да наложи санкции срещу Русия. Конгресът на САЩ също призовава за наблюдение на развитието на руско-китайското военно партньорство. Изказвайки подкрепа за протестиращите в Хонконг, американската страна също възнамерява да увеличи способностите на Тайван за отбрана и бойна готовност чрез съвместни учения и продажби на оръжие.