Севернокорейски войници стреляха по южнокорейски граничен пост
Севернокорейски войници стреляха по южнокорейски граничен пост / снимка: Reuters

Севернокорейски войници са открили стрелба през границата по военен пост в Южна Корея, съобщи говорител на южнокорейската армия, цитиран от Франс прес.

 

Стрелбата станала близо до демилитаризираната зона между двете страни. Севернокорейците стреляли два пъти срещу граничен

пост и южнокорейските войници отвърнали незабавно, посочи говорител на южнокорейския генерален щаб. Оттогава стрелба не е имало, но ние внимателно следим движенията им, добави той.

 

Според южнокорейската телевизия Уай Ти Ен Ти Ви инцидентът станал в селище на около 90 километра североизточно от Сеул.

 

Престрелката през строго охраняваната граница между двете Кореи не е единичен случай, но моментът сега е деликатен за Юга, тъй като Сеул се готви да посрещне редица държавни ръководители за срещата на върха на Г-20 на 10 и 11 ноември, посочва АФП.

 

Малко по-рано днес Пхенян предупреди, че двустранните отношения може да имат катастрофални последици, ако Сеул продължава да отказва участие във военни преговори за понижаване на напрежението.

 

Възобновените след двегодишен застой преговори бяха отново прекъснати през септември, след като Сеул настоя КНДР да се извини за торпилирането през март на южнокорейска корвета и смъртта на 46 моряци от нея, пише БТА. Пхенян отказа да се извини, тъй като отрича да е потопил южнокорейския боен кораб.

 

Отказът от диалог означава единствено конфронтация и война, заяви тази сутрин в комюнике севернокорейската армия, допълвайки, че вече не се интересува от диалога и контактите.