/ Gulliver/Getty Images
Твърдението е на американски разузнавачи
Северна Корея не възнамерява да предаде изцяло ядрените си запаси и вместо това обмисля начини да скрие броя на оръжията и тайните си производствени мощности. Това пише в. "Вашингтон пост", позовавайки се на служители на разузнавателните служби на САЩ, предаде АФП.
 
Данните, събрани след срещата на върха в Сингапур на 12 юни, показват опити за заблуда на Съединените щати относно броя на ядрените бойни глави в арсенала на Северна Корея, както и съществуването на неразкрити съоръжения, използвани за изработване на материали за ядрени бомби, казаха служителите.
 
Тръмп вярва на Ким: Той иска да направи нещо за страната си

Оценката на експертите е в ярък контраст с коментарите на президента Доналд Тръмп след срещата на високо равнище, когато той заяви в Twitter, че "вече няма ядрена заплаха" от Северна Корея. На неотдавнашен митинг той каза също, че е имал "голям успех" с Пхенян. Някои аспекти от тези разузнавателни данни вече бяха съобщени в петък от телевизия Ен Би Си.
 
Още вчера се появиха информации, че американското разузнаване вярва, че Северна Корея произвежда повече гориво за ядрена бомба въпреки дипломатическите разговори. Американските разузнавателни агенции вярват, че Северна Корея е увеличила производството на гориво за ядрени оръжия в много тайни обекти в последните месеци и може да се опита да скрие това, докато се стреми към постигането на отстъпки в преговорите по ядрената си програма със САЩ, съобщи Ен Би Си Нюз, като се позовава на американски представители.
 
Възможни следващи стъпки в дипломацията между САЩ и Северна Корея

Медията цитира петима неназовани американски представители, които казват, че в последните месеци Северна Корея е увеличила производството на обогатен уран за ядрени оръжия по същото време, когато е ангажирана дипломатически със САЩ. Според американските представители, цитирани от Ен Би Си, в оценка на американското разузнаване се казва, че Северна Корея има повече от един тайни ядрени обекти в допълнение с познатия обект в Йонпьон.
 
Държавният департамент каза, че не може да потвърди информациите и не може да коментира разузнавателни въпроси. Засега Белият дом не е реагирал на запитване на агенцията за коментар.
 
Тръмп потупа Ким по гърба: Ще имаме страхотни отношения, нямам съмнение

Съобщението на Ен Би Си обаче поражда въпроси относно готовността на Северна Корея да започне сериозни преговори за отказване от програмата за оръжия, която сега заплашва САЩ, въпреки че Доналд Тръмп с ентусиазъм говори за постигнатото на срещата си на върха с Ким Чен-ун, състояла се на 12 юни в Сингапур. Той дори каза, че вече няма ядрена заплаха от страна на Северна Корея, отбелязва агенцията.
БТА