Тръмп и Ким Чен-ун си стиснаха ръцете и се оттеглиха на разговори на четири очи
Завършиха преговорите между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун в разширен формат, предаде ТАСС. Срещата продължи около час и половина.

Самият Тръмп коментира, че срещата с Ким е минала по-добре от очакванията и ще бъде подписан двустранен документ, съобщиха АП и АФП.

Тръмп потупа Ким по гърба: Ще имаме страхотни отношения, нямам съмнение
 

В състава на американската делегация бяха държавният секретар Джон Болтън, съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, началникът на канцеларията на Белия дом Джон Кели и прессекретарят на държавния глава Сара Сандърс.

От севернокорейска страна присъстваха зам.-председателят на управляващата Корейска трудова партия Ким Йон-чхол, министърът на външните работи И Йон-хо, министърът на народните въоръжени сили Но Гуан-чхол и по-малката сестра на севернокорейския лидер Ким Йо-чен.

БГНЕС


Свирепите гурки пазят Тръмп и Ким Чен-ун в Сингапур (СНИМКИ)

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заявил в началото на срещата, че е заинтересован да работи в тясно сътрудничество с президента на САЩ Доналд Тръмп, пише в. "Стрейт таймс", цитиран от ТАСС и Ройтерс.
 

Ким признал, че "това няма да е просто", но изразил желание да постигне тази цел. "Преодоляхме всички видове скептицизъм и спекулации по отношение на тази среща на върха, аз мисля, че това е добре за света", заявил севернокорейският лидер според сингапурския ежедневник.
 

БГНЕС


Ким Йо-чен, по-малката сестра на Ким Чен-ун, не присъства на разговорите в хотел "Капела" на остров Сентоса в Сингапур, съобщи кореспондент на ТАСС на място. Иначе тя е в състава на севернокорейската делегация в Сингапур и придружаваше севернокорейския лидер, когато той бе приет от сингапурския премиер Ли Сян Лун в неделя.
 
Ким с ултиматум към Тръмп, иска срещата им да завърши в рамките на деня

Прави впечатление отсъствието и на Цой Сон-хи, директор на департамента за Северна Америка в севернокорейското министерство на външните работи. Известна с доброто си владеене на английски език, тя изигра важна роля при подготовката на срещата и се очакваше да присъства на нея.

След срещата на четири очи между двамата лидери президентът на САЩ я определи като "много, много добра" и заяви, че има "отлични отношения" със севернокорейския лидер.
 

Преговорите между САЩ и Северна Корея в разширен състав протичат при подчертано мъжко присъствие. Единствената жена на масата за преговори е преводачката на Тръмп, отбелязва ТАСС. Сега двете делегации имат работен обяд.
БТА