/ БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун съобщиха малко подробности за обещанието на Пхенян да работи за денуклеаризация, за американските планове за прекратяване на военните учения с Южна Корея или за гаранциите за сигурност, които Вашингтон е обещал на Пхенян. Следва схематично изложение как може да се развият събитията след първата среща между лидерите на САЩ и Северна Корея.

НОВ КОНТАКТ "СРАВНИТЕЛНО БЪРЗО"

След края на сингапурската среща на върха във вторник, държавният секретар на САЩ Майк Помпейо отиде в Сеул за разговори с южнокорейски официални лица. После той лети за Пекин за консултации с китайски официални лица. В Сеул Помпейо каза, че очаква САЩ и Северна Корея да подновят контактите си някъде през следващата седмица. "Очаквам това да стане сравнително бързо, след като се завърнем по страните си. Не зная в каква точно форма ще стане то, но съм уверен, че някъде през идната седмица ще започнем да работим по ангажиментите", отбеляза той. Помпейо също така се опита да контрира критиките, че Тръмп е отстъпил твърде много - включително дори и самото провеждане на среща със севернокорейския лидер и даването на обещание да прекрати американско-южнокорейските военни учения - в замяна на твърде малко.
Реакции след историческата среща между Тръмп и Ким чен-ун

В подписания съвместен документ Северна Корея се ангажира "да работи за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров". Това е по-малко дори от предишни севернокорейски обещания, включително и от декларацията от септември 2005 г., в която Пхенян "се ангажира с отказ от всякакви ядрени оръжия и от съществуващите си ядрени програми". Помпейо каза, че двете страни са постигнали разбирателство по много въпроси, които не са отразени в декларацията на лидерите. "Беше извършена огромна работа, надхвърляща онова, което се вижда в крайния документ, и това ще бъде мястото, от което ще започнем, когато подновим нашите разговори", каза той.

Историческа среща между  Доналд Тръмп и Ким Чен-ун
Guliver/Getty Images

Езикът на тялото издаде емоциите на Доналд Тръмп и Ким Чен-ун (СНИМКИ/ВИДЕО)

Помпейо и съветникът по националната сигурност Джон Болтън "и/или целият екип" ще седнат заедно следващата седмица да уточнят подробностите и да "свършат тази работа", каза самият Тръмп във вторник (след срещата на върха). Според Тръмп верификация може да се постигне само ако "имаме много хора" в Северна Корея, но не даде подробности как САЩ могат да удостоверят, че Пхенян спазва обещанията си.

Историческа среща между  Доналд Тръмп и Ким Чен-ун
Guliver/Getty Images

ЗАДЪЛБОЧАВАНЕ НА ВРЪЗКИТЕ ЮГ-СЕВЕР

Южна Корея продължава усилията си да развива връзките със Севера, макар че тези планове засега са обвързани с напредъка в преговорите между Вашингтон и Пхенян. При първата си среща на върха през април, лидерите на Южна и на Северна Корея Мун Дже-ин и Ким Чен-ун обещаха да предприемат редица стъпки в посока към общокорейско помирение. В близките дни високопоставени представители на Севера и Юга ще имат работни разговори за обсъждане на някои от тези стъпки, включително "горещи линии" между военните, събиране на корейски семейства, разделени от Корейската война, и спортен обмен.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският му колега Мун Дже-ин
Guliver/Getty Images

Някакви по-съществени взаимни планове, като съвместни икономически или инфраструктурни проекти, засега са ограничени от международните санкции, наложени на Пхенян.

Тръмп и Ким Чен-ун подписаха исторически документ (СНИМКИ)

"Проблемът с междукорейските проекти, свързани с помирението, е, че санкциите няма да бъдат отменени, ако няма конкретни действия за денуклеаризация, - каза Шин Бьомчул, старши изследовател в сеулския Азиатски институт за политически изследвания. - Затова най-важната следваща стъпка в междукорейските отношения ще бъде бързата отмяна на санкциите." След срещата във вторник Тръмп каза, че санкциите остават в действие", докато не бъдат премахнати севернокорейските ядрени оръжия.

КИМ В БЕЛИЯ ДОМ, ТРЪМП В ПХЕНЯН?

Тръмп каза също, че очаква да посети Пхенян, и че е поканил Ким в Белия дом, като двете посещения ще бъдат осъществени "в подходящо време". "Той прие. Аз казах, в подходящо време. Искаме да отидем още по- напред по този път", добави Тръмп.

Тръмп и Ким са приели взаимните си покани за посещение на Северна Корея и САЩ

Белият дом отказа да коментира думите на Тръмп за графика (на тези визити). Една възможност за посещение на Ким ще има през септември за годишната сесия на Общото събрание на ООН, на която в Ню Йорк се събират световни лидери. САЩ, като страна домакин на ООН, са задължени да дават визи на чуждестранни лидери, желаещи да присъстват - дори и на такива, смятани за противници, например на покойния кубински лидер Фидел Кастро.

Историческа среща между  Доналд Тръмп и Ким Чен-ун
Guliver/Getty Images