Историческа среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун
Историческа среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун / Guliver/Getty Images
Срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун започна с 13-секундно ръкостискане, с което и двамата се опитаха да дадат израз на желанието да командват, но проявиха известно безпокойство, предаде Ройтерс.

Какво подписаха Доналд Тръмп и Ким Чен-ун?

Експерти по езика на тялото казаха, че с ръкостискането Доналд Тръмп проявява обичайната си доминантност, като първи протяга ръка, а след това потупва многократно горната част на ръката на севернокорейския лидер.
За да не позволи надмощие, Ким Чен-ун здраво стиска ръката на Доналд Тръмп и го гледа право в очите, преди да се обърне към журналистите.

Тръмп потупа Ким по гърба: Ще имаме страхотни отношения, нямам съмнение

„Това не беше необмислено ръкостискане, каза пред Ройтерс Алън Пийз, австралийски експерт по езика на тялото и автор на няколко книги. - Стиснатите ръце се движеха нагоре-надолу енергично, всеки придърпваше другия по-близо. И двамата се стараеха другият да не бъде доминантен".

Историческа среща между  Доналд Тръмп и Ким Чен-ун
Guliver/Getty Images

Вижте още снимки от историческата среща

За Доналд Тръмп е лесно да излъчва авторитет. Той е световен лидер, бизнесмен, телевизионна звезда, владеещ ефективно езика на тялото. Тръмп е по-висок от Ким Чен-ун.

Севернокорейският лидер е и почти два пъти по-млад от американския президент.

На път към библиотеката, където беше първата им среща, Доналд Тръмп се опитва да намали напрежението, като бъбри с Ким Чен-ун и го оставя да ходи малко пред него. Доналд Тръмп обаче контролира разговора, като потупва Ким Чен-ун и го насочва с ръка към помещението. Ким Чен-ун също потупва няколко пъти Доналд Тръмп, опитвайки се да установи контрол. Той гледа предимно надолу, докато Тръмп говори, но няколко пъти поглежда нагоре.

Историческа среща между  Доналд Тръмп и Ким Чен-ун
Guliver/Getty Images

"Доналд Тръмп говореше отстъпчиво, почти смирено, но езикът на тялото му ясно казваше "Аз съм по-старшият тук", добави Пийз.

Карен Леун, управляващ директор на сингапурска компания за обучение в лидерство, каза, че Доналд Тръмп не е проявил никаква вражда, като на срещата на Г-7 в Канада миналата седмица, когато той се нахвърли с думи към Европейския съюз и канадския министър-председател Джъстин Трюдо заради търговски спорове. Въпреки това, желанието на Тръмп да доминира, се вижда ясно.

Менюто Тръмп и Ким: Оизеон, дегу джорим, огретен и още…

"Когато си стискат ръцете, можеш да видиш как връхчетата на пръстите им побеляват - тези двамата са алфа мъжкари - каза Леун. - И двамата искат да покажат доминантност и затова стискат ръцете си, сякаш ще си смажат костите".

Според Леун обаче и двамата трудно са прикрили нервността си, след като са седнали. Тръмп се усмихва накриво и прави нервни движения с ръцете, а Ким Чен-ун се навежда и гледа втренчено пода.
 
БТА