След историческата среща между Доналд Тръмп и Ким чен-ун в Сингапур заваляха и редица реакции.

Международната агенция за атомна енергия приветства общата декларация на президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун и изрази готовност да предприеме действия за проверка на процеса по ядрено разоръжаване, предаде Ройтерс. Тръмп и Ким поеха ангажимент да работят за пълно премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров, а Вашингтон се ангажира да даде гаранции за сигурност.

Тръмп и Ким Чен-ун подписаха исторически документ (СНИМКИ)

"МААЕ е готова да предприеме всякакви инспекционни действия в КНДР по искане на засегнатите страни, с разрешението на Управителния съвет на МААЕ", заяви генералният директор на МААЕ Юкия Амано.

Юкия Амано
Guliver/Getty Images

Той допълни, че "МААЕ внимателно ще следи преговорите между двете страни относно привеждането в действие на резултатите от срещата на върха САЩ-Северна Корея", предаде ДПА.

След срещата на върха в Сингапур Тръмп каза пред репортери, че процесът по ядрено разоръжаване ще бъде наблюдаван от американски и международни инспектори, без обаче да даде подробности.

Японският премиер приветства срещата Тръмп-Ким

Японският премиер Шиндзо Абе приветства споразумението за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, сключено днес в Сингапур от американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предаде Франс прес.

"Чрез тази среща на върха между САЩ и Северна Корея, намерението на президента Ким Чен-ун за пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров беше потвърдено писмено. Подкрепям тази първа стъпка към решаването на всички въпроси, свързани със Северна Корея", заяви Абе пред журналисти в Токио.

Доналд Тръмп Шиндзо Абе
БГНЕС


Езикът на тялото издаде емоциите на Доналд Тръмп и Ким Чен-ун (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Бил искал да благодаря на президента Тръмп, че ясно изложи въпроса за отвличанията", каза Абе, имайки предвид японските граждани, някои от тях - тийнейджъри, отвлечени от севернокорейските тайни служби през 70-те и 80-те години на миналия век, за да обучат шпиони, които говорят японски език и познават японската култура.

Южнокорейският президент приветства съвместното изявление от Сингапур като историческо събитие

Южнокорейският президент Мун Дже-ин приветства съвместното изявление от Сингапур като "историческо събитие, сложило край на Студената война", предаде Франс прес. "Споразумението от 12 юни ще остане в световната история като събитие, сложило край на Студената война", заяви Мун Дже-ин след историческата среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Той похвали Ким и Тръмп за "тяхната смелост и решимост" и обеща да напише "нова история" със Северна Корея. "Обръщайки страницата на мрачното минало на войни и конфликти, ние ще напишем нова глава на мир и сътрудничество", посочва южнокорейският президент в изявление, разпространено от кабинета му.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският му колега Мун Дже-ин
Guliver/Getty Images

ЕС: Дипломацията е единственият път за траен мир на Корейския полуостров

Срещата между ръководителите на САЩ и Северна Корея потвърждава силната ни убеденост, че дипломацията е единственият път към постигането на траен мир на Корейския полуостров, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.
Пътят на дипломацията често е изпълнен с предизвикателства, но винаги завършва с отплата. Срещата в Сингапур е изключително важна и необходима стъпка за надграждането на постиженията от диалога между Северна и Южна Корея, за които помогна прозорливостта и решимостта на южнокорейския президент Мун Дже-ин, добавя тя.

Тръмп потупа Ким по гърба: Ще имаме страхотни отношения, нямам съмнение

По нейните думи крайната цел, споделена от цялата международна общност, е пълното и необратимо премахване на ядреното оръжие от Корейския полуостров. Могерини отбелязва, че подписаното днес между Вашингтон и Пхенян съвместно изявление е ясен знак, че тази цел е постижима. ЕС, като ярък защитник на неразпространението на ядрено оръжие, включително на ролята на Международната агенция за атомна енергия, остава в готовност да улесни предстоящите преговори. ЕС е готов да подкрепи и други стъпки за изграждането на доверие, за постигането на дълготраен мир и напредък на Корейския полуостров, освободен от ядрени оръжия, добавя Могерини.

Китай предлага да се обмисли отменяне на санкциите срещу Пхенян

Китай предложи Съветът за сигурност на ООН да обсъди отменяне на санкциите срещу Северна Корея, ако страната спазва резолюциите на ООН и постига напредък в дипломатическите преговори, предаде Асошиейтед прес.

Вижте още снимки от историческата среща

Говорител на китайското външно министерство заяви, че Пекин "приветства и подкрепя" преговорите между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп за постигане на консенсус по ядреното разоръжаване и създаване на механизъм за мир.
БТА