В столицата на Северна Корея се състоя военен парад, посветен на 70-годишнината от създаването на Корейската народна армия, съобщиха световните агенции, цитирайки източници от южнокорейското правителство и медии.

След дълго мълчание: За какво се договориха Северна и Южна Корея? (ВИДЕО/СНИМКИ)

Севернокорейската телевизия не излъчваше събитието на живо. На него не бяха поканени и чужди журналисти, но в Туитър се появиха видео кадри, на които се виждат десетки камиони с войници, махащи към ликуващото множество, и друга военна техника.
Според южнокорейски правителствен служител, цитиран от японската агенция Киодо и Асошиейтед прес, в парада на централния площад "Ким Ир-сен" в Пхенян тази сутрин са участвали най-малко 13 хиляди военни, десетки хиляди граждани, носещи цветя и скандиращи лозунги, и зрители, съобщи Асошиейтед прес.

Ето какво може армията на Северна Корея (СНИМКИ)

По-късно Централната телевизия на КНДР излъчи кадри, на които се вижда лидерът на страната Ким Чен-ун да приема рапорта на командващия парада, след което се качва на трибуната, съобщи ТАСС.
Същият служител в Сеул, пожелал анонимност, каза още, че няма и информация дали Северна Корея е демонстрирала на парада стратегически оръжия, като междуконтинентални балистични ракети. Японската телевизия Ен Ейч Кей показа няколко видеосюжета и снимки, пуснати от чужденци в Туитър, на които се вижда голямо струпване на бойна техника, в частност танкове, в района на централния площад.

Парадът бе организиран в навечерието на официалната церемония за откриване на Зимните олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан.

Южна Корея издигна забраненото знаме на КНДР заради олимпийските игри

Според някои анализатори организирането на военен парад в Северна Корея точно преди голямото спортно събитие в южната й съседка може да влоши атмосферата на помирение между двете корейски държави, създала се след решението за участие на севернокорейски спортисти в игрите.
 
БТА