Демонстрациите в Истанбул в четвъртък вечерта прераснаха в сблъсъци с полицията. Силите на реда се опитаха да спрат множеството жени, държащи транспаранти, които се бяха събрали, за да заявят, че няма да се откажат от Истанбулската конвенция.

Турция се оттегли от Истанбулската конвенция

Турция официално се оттегли в четвъртък от Истанбулската конвенция (международен договор срещу насилието над жените), като задейства решение, обявено от турския президент Реджеп Тайип Ердоган през март, когато предизвика осъждане от много турци и западни съюзници на Турция, предаде Ройтерс.

БТА


 


Оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция не е крачка назад, заяви в четвъртък Ердоган и защити решението, което предизвика осъждане на Запад и в Турция, предаде агенция Ройтерс.

БТА

"Някои кръгове опитват да представят нашето оттегляне от Истанбулската конвенция като стъпка назад в нашата битка с насилието над жените", заяви Ердоган на среща в Анкара. "Нашата битка не започва с Истанбулската конвенция и не приключва с нашето оттегляне от договора", каза турският президент, предаде БТА.

Истанбулската конвенция: „Турция върна часовника поне с 10 години назад“

Насилието срещу жени в Турция се увеличава, предупреди Амнести интернешънъл в деня, в който Турция официално се оттегли от Истанбулската конвенция, предаде ДПА.

БТА

"Турция върна часовника 10 години назад за правата на жените", каза генералният секретар на Амнести интернешънъл Агнес Каламард. Тя изтъкна, че оттеглянето на Турция от конвенцията е изпратило опасното послание, че извършителите могат да избегнат наказание.

БТА

БТА

БТА