Сблъсъци в полицията,по време на протест срещу оттеглянето от Истанбулската конвенция 
Сблъсъци в полицията,по време на протест срещу оттеглянето от Истанбулската конвенция  / БТА
Отказът на страната от Истанбулската конвенция изпраща „сигнал за безнаказаност към онези, които насилват, осакатяват и убиват“
Турция превъртя часовника за човешките права с поне десет години назад", каза генералната секретарка на правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“ Агнес Каламар.

Миналата година в Турция са извършени над 300 убийства на жени. Отказът на страната от Истанбулската конвенция, който влезе в сила на 1 юли, изпраща "сигнал за безнаказаност към онези, които насилват, осакатяват и убиват".

Отказът на турското правителство от този ключов Договор за превенция и борба срещу насилието спрямо жени и домашното насилие, според нея, ще влезе в историята, но в отрицателен смисъл, защото за пръв път страна-членка на Съвета на Европа напуска международна конвенция за човешките права, пише Deutsche Welle.

Безпрецендентен случай

Каламар говори за „стряскащ и безпрецедентен случай“ и за „опасен сигнал към онези, които насилват, осакатяват и убиват, че в бъдеще ще могат да се отърват безнаказано“.

Излизането на Турция от „Истанбулската конвенция“ излага жените на повишен риск от насилие, предупреждават от правозащитната организация.

През март президентът Ердоган обяви с декрет, че Турция напуска Конвенцията, подписана през 2011 година. Това решение влиза в сила от 1 юли 2021.

Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за борба с насилието срещу жени е първото в света споразумение със задължителен характер, което изисква от страните, които са го подписали, да предприемат мерки срещу домашното насилие, както и срещу изнасилванията на жени по време на брака или обрязванията на женски полови органи.

Подписалите го 46 държави, сред които и Германия, се задължават освен това да защитават по-добре жените и момичетата от насилие, като прилагат наказателно-правни мерки срещу извършителите. Под „насилие“ в случая се разбира не само физическо насилие, а и дискриминация по полов признак, заплахи или икономическа експлоатация.

Ердоган печели точки пред консерватори и ислямисти

Ердоган обясни, че Турция се отказва от Конвенцията, поради това, че тя застрашавала традиционното турско семейство. Неговото решение всъщност бе реверанс пред консервативните и ислямистки кръгове в страната. Те настояваха за излизане на Турция от Конвенцията, защото тя нарушавала единството в семействата и стимулирала разводите и хомосексуалността.

Критични наблюдатели смятат обаче, че в бъдеще ще се увеличи броят на турските жени, които стават жертва на насилие. По данни на платформата „Да спрем убийствата на жени“, през миналата година в Турция са били убити над 300 жени. През тази година само до момента вече са регистрирани 177 подобни случая.