В Стария град на Йерусалим и около него се стигна до сблъсъци между палестинци и израелски полицаи. Силите за сигурност разпръснаха малка протестна демонстрация срещу решението на САЩ да признаят града за столица на Израел, съобщи ДПА.

Първоначално беше съобщено, че израелската армия е убила двама демонстранти от другата страна на границата с ивицата Газа. Но впоследствие  здравните власти оттеглиха информацията си за двама убити.
"Министерството на здравеопазването" на контролираната от ислямисткото движение Хамас територия уточни, че мъжът, прострелян в главата, все още е жив, въпреки че състоянието му е безнадеждно.

Над 200 палестинци пострадаха при сблъсъци с израелската полиция на Западния бряг на река Йордан и в Източен Ерусалим, предаде ТАСС, като се позова на телевизия Ал Джазира. Тя цитира данни на Палестинския Червен полумесец за 217 ранени. 16 човека са били ранени в ивицата Газа.

Хиляди протестират срещу решението на „демона Тръмп“ за Йерусалим (СНИМКИ)

Сблъсъци между палестинци и израелски полицаи
БГНЕС

Хиляди палестинци се включиха в обявения днес ден на гнева, съобщи Ройтерс, обобщавайки ситуацията в палестинските територии. След края на молитвите в джамията Ал Акса в Йерусалим богомолци стигнаха до вратите на Стария град, скандирайки "Йерусалим е наш, Йерусалим е нашата столица", а също и "Нямаме нужда от празни приказки, имаме нужда от камъни и автомати Калашников".

Сблъсъци между палестинци и израелски полицаи
БГНЕС

Във Витлеем маскирани младежи запалиха гуми и замеряха с камъни израелските войници, които реагираха със сълзотворен газ. Протести имаше и в Рамала, където бяха задържани няколко души.

Хамас призова за ново въстание срещу Израел заради намесата на Тръмп

Сблъсъци между палестинци и израелски полицаи
БГНЕС

Около 40 палестинци пострадаха при сблъсъци с израелски войници в арабското село Кусра недалеч от Наблус, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия Ал Маядин.

Решението на Тръмп предизвика възмущение и протести и в Йордания, Египет, Индия, Афганистан и Пакистан, съобщиха информационните агенции. На някои места демонстрантите изгориха американски и израелски знамена.

Ал Кайда призова за свещена война срещу САЩ

Сблъсъци между палестинци и израелски полицаи
БГНЕС

В центъра на Аман протестиращите скандираха "Йерусалим е арабски" и антиамерикански лозунги. Йордания играе особена роля в спора около Йерусалим, защото йорданският крал е религиозен пазител на намиращата се на Храмовия хълм в Стария град джамия Ал Акса, третата по важност светиня за мюсюлманите.

Сблъсъци между палестинци и израелски полицаи
БГНЕС

В Кайро стотици се събраха пред джамията Ал Азхар, скандирайки лозунги за арабско единство срещу "ционистката атака". Съветник на великия имам на Ал Азхар заяви по египетската държавна телевизия, че американското решение показва колко неспособна е международната общност да помогне за решаване на конфликта със законови и политически средства.

Решението на Тръмп за Йерусалим предизвика безпокойство

Никога не може да има посолство в Йерусалим, било то на САЩ, било на която и да е друга държава, заяви Мохамед Механа.

Вижте още по темата:

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

Хамас: Решението на Тръмп отваря вратите на ада

Ердоган: Ерусалим е червена линия за мюсюлманите, може да стане голяма катастрофа Русия иска от САЩ разяснения за решението да преместят посолството си в Йерусалим

ЕС е сериозно обезпокоен от решението на Тръмп за Йерусалим

МВнР: Статутът на Йерусалим следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир
БТА