Руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Рекс Тилърсън
Руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Рекс Тилърсън / БГНЕС, архив
Руското министерство на външните работи е поискало от САЩ да разяснят своето решение да признаят Ерусалим за столица на Израел. Това съобщи руският външен министър Сергей Лавров след среща с американския държавен секретар Рекс Тилърсън във Виена в кулоарите на заседание на външните министри на държавите от ОССЕ, предаде ТАСС.

Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел

"Помолихме да разяснят смисъла на решението за евентуално преместване на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим. Помолихме да обяснят какви последствия от тази стъпка виждат американците за усилията, които се предприемат под егидата на ООН, на Квартета за мир в Близкия изток", каза Лавров.

Решението на Тръмп за Ерусалим предизвика безпокойство

Такова преместване на посолството на САЩ може да зачеркне създаването на две държави в Близкия изток - Израел и Палестина, предупреди Лавров.

Руският външен министър Сергей Лавров
Руският външен министър Сергей Лавров/БГНЕС


Хамас: Решението на Тръмп отваря вратите на ада

"Това може да подкопае и дори да зачеркне преговорите за създаване на две държави, когато държавата Израел и държавата Палестина ще живеят пълноценно една до друга в безопасност. Всичко това бе отразено в решението на Общото събрание и на Съвета за сигурност на ООН, които сега може да бъдат подложени на изпитание", отбеляза руският външен министър.

Германците смятат, че Тръмп е по-голям проблем от Северна Корея

Сергей Лавров заяви, че Северна Корея иска да води преки преговори със САЩ, за да получи от Вашингтон гаранции за сигурността си, предаде Ройтерс, цитирайки руски информационни агенции.

Тилърсън призна: САЩ поддържат комуникационни канали със Северна Корея

Лавров каза, че е предал желанието на Пхенян за преки преговори на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

Северна Корея отбеляза с пищни тържества най-новото изстрелване на ракета

"Знаем, че Северна Корея иска преди всичко да обсъди със САЩ гаранции за сигурността си. Ние сме готови да подкрепим това, готови сме да улесним такива преговори. Американските ни колеги, включително Рекс Тилърсън, чуха това", каза Лавров, цитиран от Интерфакс.

Първият дипломат на САЩ Рекс Тилърсън
Първият дипломат на САЩ Рекс Тилърсън/БГНЕС, архив

Разговорът с руския външен министър премина добре, но на срещата не бе взето решение за разполагане на мироопазваща мисия на ООН в района на конфликта в Източна Украйна, заяви американският държавен секретар, цитиран от ТАСС.
БТА