/ Guliver/Getty Images
Северна Корея отбеляза последното си изстрелване на междуконтинентална ракета с пищни тържества, фойерверки и хореографски изпълнения по площадите, информира официално севернокорейско издание, цитирано от АФП.

Всекидневникът на Корейската трудова партия "Нодон синмун" помества на първата си страница снимки на пхенянския площад "Ким Ир-сен", украсен с портрети на бившите държавни лидери и претъпкан с бурно ръкопляскащи войници и граждани.

Новата ракета на Северна Корея може да носи биологични и химически оръжия

"Празнуваме с жар успешното изстрелване на "Хвасон-15", което демонстрира властната мощ на Чосон (Северна Корея) пред останалия свят", цитира агенцията надпис на транспарант, носен от множеството. "Да живее генерал Ким Чен-ун, осъществил великата ни кауза, превръщайки нашата страна в ядрена държава!", пишело на друг.

Ким Чен-ун не присъства на празненствата - по принцип той рядко участва в подобни прояви. На вчерашния митинг в Пхенян обаче дойдоха висши военни, правителствени и партийни ръководители.

Остри реакции заради севернокорейската ракета, според Пентагона е междуконтинентална
 

Guliver/Getty Images


В сряда КНДР обяви, че е постигнала целта си да стане ядрена държава, след като успешно изпробва нова ракета, способна според Пхенян да порази цели в цялата континентална част на САЩ. Съединените щати призоваха всички страни и по-специално Китай да скъсат дипломатическите си отношения и да прекъснат търговските си връзки със Северна Корея.

Зам.-председателят на ЦК на Корейската трудова партия Пак Куан-хо заяви на митинга, че след този пуск "никой не може да посегне на нашия суверенитет и на правата ни да живеем и да се развиваме", отбелязва "Нодон синмун". Пак добави, че САЩ са били "потресени" от засилването на севернокорейската ядрена мощ и може би ще се изкушат да предприемат "бандитски" провокации.
 

Guliver/Getty Images


Сателитни снимки от Северна Корея притесниха САЩ (СНИМКА)

Пхенян тепърва предстои да покаже, че разполага с технологии, осигуряващи безпроблемно влизане обратно в атмосферата на ракети, минали през космическото пространство. Според експерти обаче възможно е КНДР да е в състояние да нанася междуконтинентални удари.

Очаква се идната седмица напрежението да нарасне още повече, тъй като Южна Корея и САЩ са насрочили военновъздушни маневри с участието на близо 230 летателни апарата, включително 6 американски изтребителя Ф-22 Раптър.
БТА