Северна Корея изстреля ракета в източна посока към Японско море от полигон в провинция Пхьонан-Намдо край столицата Пхенян. Тя вероятно е паднала в морската икономическа зона на Япония край северната префектура Аомори, съобщи японския телевизионен канал Ен Ейч Кей, цитиран от ТАСС и Ройтерс. Каналът се позовава на източник от японското правителство.

Остри реакции заради севернокорейската ракета, според Пентагона е междуконтинентална
 
Южнокорейски военни казаха, че ракетата е летяла в източна посока и че експерти от Южна Корея и САЩ анализират данните от полета ѝ, за да решат за какъв тип ракета става дума.
 
От Белия дом съобщиха, че президентът Доналд Тръмп е бил информиран, докато ракетата още е била в полет.
 
Говорител на Пентагона, цитиран от Асошиейтед прес, съобщи, че е засечено едно изстрелване от Северна Корея, като вероятно става дума за междуконтинентална балистична ракета, която е прелетяла 1000 км и е паднала в Японско море. Той обаче направи уговорка, че в момента се извършва по-детайлна оценка на ракетния тест на Пхенян.

Северна Корея строи подводница, която ще може да носи балистични ракети
 
В отговор на севернокорейската провокация с изстрелването на балистична ракета, южнокорейските военни са извършили минути по-късно високоточни пробни ракетни изстрелвания по полигон с учебни цели, съобщи Комитетът на началник-щабовете на Южна Корея, цитиран от Ройтерс. Тези изстрелвания са били извършени в условия, максимално близки до бойните.
 
По този начин Южна Корея демонстрира на Севера готовност в случай на необходимост да нанесе незабавен военен удар по негови важни обекти и командни пунктове, отбелязва ТАСС.

Южнокорейски експерти предвиждат скорошно ракетно изпитание в КНДР
 
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън осъди изстрелването на Северна Корея на балистична ракета, вероятно междуконтинентална, и призова международната общност да изпрати на Пхенян единодушно послание да се откаже от разработването на оръжия за масово унищожение. Това се казва в разпространено изявление на Държавния департамент ,цитирано от Ройтерс.
 
В него се посочва още, че САЩ и Канада ще свикат среща на страни членки на ООН, за да обсъдят как световната общност може да се противопостави на севернокорейската заплаха.
 
Дипломатически източници съобщиха, че САЩ се поискали извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Японският премиер Шиндзо Абе каза, че неговата страна е поискала същото заради поредната военна провокация на Пхенян.
 
От мисията в ООН на Италия, която този месец оглавява Съвета за сигурност, обявиха, че извънредното заседание ще се състои в сряда.