/ Thinkstockphotos
Южна Корея и САЩ започнаха едноседмични военноморски учения във водите на Корейския полуостров. Това става в контекста на силно напрегнатата обстановка около севернокорейската ракетна и ядрена програма, предаде Ройтерс.

В разгара на напрежението: Китай и Русия с военноморски учения край Северна Корея

В ученията участват около 40 военноморски кораба от двете страни, включително американският атомен самолетоносач "Роналд Рейгън". Военните маневри се провеждат край източния и западния бряг на полуострова, и ще продължат до 20 октомври, заяви говорител на южнокорейското министерство на отбраната.

Северна Корея се готви за ново ракетно изпитание

Северна Корея определя съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея като "репетиция за война". Вчера американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че президентът Доналд Тръмп му е дал указания да продължи с дипломатическите усилия за успокояване на напрегнатата обстановка в отношенията със Северна Корея. "Тези усилия ще продължат, докато не падне първата бомба", каза Тилърсън.

Рекс Тилърсън
БГНЕС

През последните седмици напрежението на Корейския полуостров ескалира осезаемо след поредица оръжейни изпитания на Пхенян, включително шестия му и най-мощен ядрен опит от 3 септември, както и две изстрелвания на ракети над Япония, а също и словесна война между САЩ и Северна Корея.

Пхенян: Новото ракетно изпитание е предупреждение към САЩ

По-рано този месец руски депутат, завърнал се от посещение в Пхенян, заяви, че КНДР подготвя изпитание на ракета с голям обсег, която според севернокорейската страна би могла да достигне западното американско крайбрежие. Според южнокорейското разузнаване и анализатори Северна Корея може да предприеме следващия си ход така, че той да съвпадне със започващия в сряда конгрес на Китайската комунистическа партия.

Тръмп: САЩ ще унищожи напълно Северна Корея, ако не спре с ядрените провокации

Днес на пресконференция в Сеул командващият военновъздушните сили на САЩ в Тихия океан генерал Терънс О'Шонъси заяви, че севернокорейската програма за разработване на ядрено оръжие и ракети е "истинска заплаха" и американската страна е готова да защити съюзниците си.

САЩ и Южна Корея ще оказват максимален натиск над Северна Корея

"Макар страни като Северна Корея да заплашват регионалния мир и сигурност, нашата съюзническа военновъздушна мощ трябва да е готова да отговори бързо, смъртоносно и съкрушително за запазване на нашите интереси", посочи той.
БТА