/ БГНЕС
Когато Джоко Уилинк, бивш командос от американския флот, сега автор и сътрудник на Business Insider, бе попитан в Twitter как ще се справи със севернокорейската криза, даде неочакван отговор, който експерти казаха, че може да работи, пише в. „Индипендънт“.

Тръмп: Санкциите срещу Северна Корея не са голяма работа
 
Предложението на Уилинк не включва никакви скрити специални оперативни удари или военни действия от какъвто и да е вид. Вместо бомби, Уилинк предлага САЩ да пуснат в Северна Корея милиони айфони.
 
"Хвърлете 25 милиона айфони по тях и сложите над тях сателити с безплатна Wi-Fi", написа в Туитър Уилинк миналата седмица.

Пхенян заплаши Вашингтон „с най-големи страдания и болки“
 
Макар самото предложение е фантастично и пресилено, Юън Сун - експерт по проблема в Северна Корея в центъра "Стимсън", казва, че основната концепция може да работи.
 
"Ким Чен Ун разбира, че веднага щом обществото се отвори и севернокорейците осъзнаят какво са пропуснали, че режимът на Ким е неустойчив, той ще бъде свален", каза Сун пред Business Insider.

Тръмп: Употребата на военна сила срещу Северна Корея не е нещо неизбежно
 
Поради тази причина правителството на Северна Корея категорично се противопоставя на всички мерки, които отразяват предложението на Уилинк.
 
Сун посочи, че когато Южна Корея е използвала балони, от които били пускани брошури и DVD-та над Северна Корея, режимът на Ким Чен Ун действал с военни средства,тъй като усетил слабостта на правителството си спрямо тези на проспериращите либерални демокрации.
 
Поради тази причина Северна Корея ще отхвърли дори безплатните айфони за цялото си население, за което се смята, че е около 25,2 милиона.

Путин има конкретни предложения за сътрудничество със Северна Корея
 
Такава мярка, каза Сун, също ще отвори Запада за критика "за възнаграждаване на незаконна ядрена диктатура", която "знаем, че е извършила огромни нарушения на човешките права срещу своя народ".
 
И тъй като Северна Корея поставя режима на Ким над всичко друго, всяка инвестиция или помощ ще бъде "използвана преди всичко от правителството", каза Сун, като добави: "Ще трябва да преглътнем последиците от инвестиция от 100 млн. долара, тъй като до хората ще стигнат най-много 10 долара."

Северна Корея отпразнува с фойерверки мощния ядрен опит (СНИМКИ)
 
Северна Корея сурово наказва обикновените граждани, за които се установи, че ползват южнокорейски медии, така че има основателна причина да се мисли, че предоставянето на достъп до интернет или устройства на севернокорейците биха могли да доведат до убийства на хората.
 
"Те няма да се денуклеаризират, докато режимът им не се промени и обществото не се промени", каза Сун. "Този подход може да бъде по-дълъг, но има надежда да успее".
БГНЕС