/ БГНЕС
Руският президент Владимир Путин каза днес, че правителството на американския президент Доналд Тръмп показва желание за намаляване на напрежението по въпроса със Северна Корея, предаде Ройтерс.

Путин призова света да не се поддава на емоциите заради Северна Корея

Путин заяви, че разпалването на военна истерия в кризата със Северна Корея има обратен ефект и че Пхенян няма да спре ядрените и ракетните си програми, тъй като ги смята за своето единствено средство за самоотбрана. "Невъзможно е те да бъдат уплашени", каза той на икономически форум във Владивосток.

Владимир Путин
БГНЕС

По думите му на Северна Корея се предлага перспективата за спиране на санкциите, за да бъде стимулирана да замрази оръжейните си програми. Според Пхенян обаче рисковете за сигурността са по-големи от икономическите ползи.

Пхенян: САЩ ще получат още „подаръчета“ от нас, ако продължат с провокациите

"Ние им казваме, че няма да налагаме санкции, което значи, че ще живеете по-добре, ще имате по-добра и вкусна храна на масата, ще се обличате по-добре, но те мислят, че следващата стъпка е покана за гробището. И никога няма да се съгласят с това", заяви Путин.

ВИЖТЕ В СНИМКИ КАКВО МОЖЕ АРМИЯТА НА СЕВЕРНА КОРЕЯ

Той призова Северна Корея да бъде включена в съвместни проекти, за да се намали напрежението на Корейския полуостров, посочва ТАСС.

Владимир Путин
БГНЕС

"Необходимо е Северна Корея постепенно да бъде въвлечена в сътрудничество в региона, а Русия има конкретни предложения, всички знаят за това - общ път, свързващ Транссибирската магистрала и корейските железопътни линии, през Северна Корея, тръбопроводен транспорт, развиване на севернокорейските пристанища и т.н.", каза Путин.
БТА