/ БГНЕС
Броени дни след най-мощния си досега ядрен опит, един от топ дипломатите на Северна Корея каза днес, че страната му е готова да изпрати "още подаръчни пакети" на САЩ, предаде Ройтерс.

Северна Корея обещава още много "подаръци" на Запада

"Горд съм да кажа, че само преди два дни КНДР успешно извърши опит с водородна бомба, предназначена за междуконтинентална балистична ракета, съгласно плана си за създаване на стратегически ядрени сили", каза посланикът на Пхенян към мисията на ООН в Женева Хан Те-сон пред Конференцията на ООН по разоръжаването.

ВИЖТЕ В СНИМКИ КАКВО МОЖЕ АРМИЯТА НА СЕВЕРНА КОРЕЯ

Неотдавнашните самозащитни мерки на моята страна са "подаръчен пакет", предназначен не за друг, а за САЩ, каза той. "САЩ ще продължат да получават още такива подаръци, докато не престанат с безразсъдните си провокации и с безплодните си опити да оказват натиск върху КНДР", посочи Хан без повече пояснения.

Северна Корея вероятно готви нова провокация

Военните мерки, предприети от Северна Корея, са "израз на политиката й на сдържане и на правото й на самозащита" с цел да се даде отпор на "постоянното нарастваща от десетилетие ядрена заплаха от страна на САЩ и на враждебната политика, насочена към изолиране на моята страна", подчерта севернокорейският дипломат.

Какво замислят световните сили след севернокорейското ядрено изпитание?

"Натискът и санкциите никога няма да имат ефект върху моята страна. КНДР никога и при никакви обстоятелства няма да заложи своя сдържащ ядрен потенциал на масата за преговори", заключи той.
 
БТА