/ БГНЕС
Северна Корея направи най-мощния опит с ядрено оръжие досега. Корейска народнодемократична република (КНДР)обяви днес, че е направила успешен опит с водородна бомба. Съобщението бе направено в ефира на централната телевизия на КНДР, предаде Франс прес. Отбелязва се, че водородният заряд, с който е направен днешният опит, може да бъде качен на междуконтинентална балистична ракета. Броени часове след шестия севернокорейски ядрен опит говорителка обяви в ефира на централната телевизия на КНДР, че "опитът с водородната бомба е преминал напълно успешно", уточни АФП.

Службата за геоложки наблюдения на САЩ съобщи, че е регистрирала земетресение с магнитуд около 6,3, като отбеляза, че трусът може да е свидетелство за възможен взрив, без да уточни от какъв тип, предадоха световните агенции. Японското правителство потвърди, че Северна Корея е извършила нов ядрен опит, предаде АФП.

Северна Корея извърши нов ядрен опит, силен трус разлюля страната
 
Международните реакции в целия свят бяха изключително остри и осъждащи този акт. Президентът на САЩ Доналд Тръмп посочи веднага, че ще събере Съвета за национална сигурност към Белия дом на извънредно заседание. По-рано Тръмп каза, че КНДР "ще разбере само от едно нещо" - явен намек за употреба на сила срещу затворената комунистическа страна. Съединените щати ще подготвят нови санкции срещу Северна Корея, съобщи министърът на финансите Стивън Мнучин, цитиран от Франс прес и Ройтерс.
 
Японският премиер Шиндзо Абе и американският президент Доналд Тръмп са разговаряли няколко пъти по телефона, предаде ТАСС, като се позова на агенция Киодо.
Абе и Тръмп се чуха тази сутрин, малко след като Северна Корея обяви, че е извършила успешен опит с водородна бомба. Двамата са разговаряли отново късно днес японско време. В сутрешния си разговор днес двамата се съгласиха, че е необходимо да бъде засилен натискът върху Северна Корея, за да промени своята политика. Следобед те се договориха за оказване на "невиждан досега натиск върху Северна Корея".
 
Японският премиер обсъди по телефона севернокорейския проблем и с руския президент Владимир Путин, съобщи още агенция Киодо, цитирана от ТАСС. Подробности не бяха дадени. Абе е разговарял с Путин веднага след беседата си с Тръмп.

Тръмп за поредния ядрен опит на Северна Корея: Пхенян ще разбере само от едно нещо
 
Подобно на САЩ и Япония Русия също осъди севернокорейския ядрен опит. Тя обаче призова всички заинтересовани страни да се върнат незабавно към диалога и преговорите като единствения възможен начин за комплексно решаване на проблема, отбелязва ТАСС.
 
Китайският президент Си Цзинпин и руският му колега Владимир Путин се споразумяха да "се справят по съответния начин" с най-новото ядрено изпитание на Северна Корея. Това съобщи китайската държавна информационна агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс.
 
"Двамата лидери се споразумяха да се придържат към целта за премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров и да поддържат тясна връзка и съгласуваност за справяне с възникналата нова ситуация", се казва в краткото изявление.
 
Си и Путин се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на групата БРИКС в югоизточния китайски град Сямън.
 
Британският премиер Тереза Мей също призова за нови санкции срещу Северна Корея.
 
"Тази седмица обсъдих с японския премиер Шиндзо Абе сериозната заплаха, произтичаща от тези опасни и незаконни действия, и повтарям призива за по-твърди действия, който двамата заедно отправихме, включително засилване на темповете на прилагане на съществуващите санкции и спешно обмисляне на нови мерки в рамките на Съвета за сигурност на ООН", каза тя.

Как реагира светът след поредния ядрен опит на Северна Корея?
 
Междувременно германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон осъдиха заедно най-голямото досега ядрено изпитание на Северна Корея и призоваха за по-строги санкции на Европейския съюз срещу Пхенян, предаде Ройтерс.
 
Германското правителство каза в изявление, че в разговор по телефона Меркел и Макрон са заклеймили новото ядрено изпитание на Северна Корея. "Тази поредна провокация от страна на управника в Пхенян достигна ново измерение", се посочва още в текста.
 
Меркел и Макрон са се обединили около мнението, че Северна Корея нарушава международното право и че международната общност трябва да предприеме решителни действия по отношение на новата ескалация.
 
"Освен Съвета за сигурност на ООН, сега действия трябва да предприеме и ЕС. Канцлерът и президентът изразиха подкрепата си за затягане на санкциите на ЕС срещу Северна Корея", се казва в изявлението.

Скоро: Северна Корея ще може да нападне САЩ и Европа
 
Върховният комисар на Европейския съюз за външната политика Федерика Могерини междувременно заяви, че ядреното изпитание на Северна Корея е "сериозна провокация" и "сериозна заплаха за регионалната и международна сигурност", предаде ДПА.
 
Могерини призова Северна Корея да встъпи в диалог за премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров и заяви, че следващата седмица министрите на външните работи от ЕС ще обсъдят въпроса на среща в естонската столица Талин.
БТА