/ БГНЕС
Северна Корея е на броени месеци от това да се сдобие с капацитет да изстрелва балистични ракети с голям обсег, предупреди френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Ройтерс.

Тръмп: САЩ разговарят със Северна Корея от 25 г., разговорите не са решението

Той призова Китай да прояви по-голяма дипломатическа активност за решаване на проблема.

"Ситуацията е изключително сериозна... ние виждаме, че Северна Корея си е поставила за цел да има утре-вдругиден ракети, които да могат да транспортират ядрени оръжия. След няколко месеца това ще е реалност", каза Льо Дриан пред френското радио Ер Те Ел.

Северна Корея изстреля ракета над Япония

Той подчерта, че ситуацията ще стане "експлозивна", когато Северна Корея стане способна да удари "Съединените щати и дори Европа, и със сигурност Япония и Китай".

Стая 39, Стая 39, Това е място, което се намира в Северна Корея и се говори, че представлява личен склад за валута  долари и евро, на лидера на държавата. По непотвърдена информация  там има налични около 5 млрд. евро като стойност на банкноти от различни валути. Смята се, че тези пари се използват от правителството на Северна Корея за незаконни сделки с оръжия и наркотици. Стая 39 се намира в сградата на управляващата партия в Пхенян, близо до самия дом на лидера Ким Чен-ун. В нея се допускат само няколко човека от партията, а достъпът й е абсолютно забранен за външни лица. Американците смятат, че оттам идват и парите за направата на ядрено оръжие.
БГНЕС

Необходимо е да се направи всичко възможно за гарантиране на прилагането на най-новите санкции, наложени на Северна Корея от Съвета за сигурност на ООН, подчерта Льо Дриан. Той призова изрично Китай да спазва изцяло наказателните мерки.

Световни реакции след ракетното изпитание на Северна Корея

Френският външен министър е разговарял вчера с китайския си колега Ван И.
БТА