/ БГНЕС
Русия е изключително обезпокоена от положението със Северна Корея след изстрелването на севернокорейска ракета, която прелетя над Япония, заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от Франс прес.

"Виждаме тенденция към ескалация и сме изключително обезпокоени от общото развитие" на ситуацията, каза Рябков.

Северна Корея изстреля ракета над Япония

Ресурсът на санкционното въздействие над КНДР в отговор на нейните ракетни и ядрени изпитания е изчерпан, заяви още той, цитиран от ТАСС.

"Съдейки по начина, по който действаха в подобни ситуации колегите от САЩ и други западни страни, можем, разбира се, да очакваме нови стъпки към усилване на режима на санкциите. Това обаче няма да реши проблема. Вече за всички е очевидно, че ресурсът на санкционното въздействие над КНДР е изчерпан. От наша гледна точка в Съвета за сигурност на ООН вече не може да се приемат решения, които не съдържат указания, че не може да има военно решение на проблема, а само политическо, и положения, които изключват нови едностранни санкции освен приетите от Съвета за сигурност", каза Рябков.
Съветът за сигурност на ООН се събира спешно заради Северна Корея

Китайското министерство на външните работи призова всички страни да проявят сдържаност в този момент, предаде Ройтерс, като се позова на говорителката Хуа Чунин.

Тя разкритикува нарушаването от КНДР на санкциите на ООН, но предупреди, че натискът и нови наказателни мерки няма да решат проблема. Необходимо е САЩ и Северна Корея да започнат преговори, призова говорителката на китайското външно министерство.

Северна Корея
БГНЕС

БТА