/ Thinkstock/Getty Images
Службата за геоложки наблюдения на САЩ съобщи, че е регистрирала днес земетресение с магнитуд 6,3 и дълбочина 0 км в КНДР, като отбеляза, че трусът може да е свидетелство за възможен взрив, без да уточни от какъв тип, предадоха световните агенции. Японското правителство потвърди, че Северна Корея е извършила нов ядрен опит, предаде АФП. Самолети на въздушните Сили за самоотбрана на Япония проверяват атмосферата за вероятно повишаване на равнището на радиацията, предаде ТАСС.

Скоро: Северна Корея ще може да нападне САЩ и Европа

Китайските власти съобщиха, че са засекли земетресение с магнитуд 6,3 в Северна Корея, като го определиха като "предполагаема експлозия", предизвикана от човешка дейност. Според Сеул и Токио Северна Корея вероятно е извършила нов, шести ядрен опит. Епицентърът на труса е бил фиксиран близо до полигона, където Пхенян вече е извършвал ядрени опити.

Северна Корея изстреля ракета над Япония

Земетресението, регистрирано малко преди 11,30 ч. местно време (03,00 ч. по Гринуич), е било на дълбочина нула километра в североизточната част на страната, предаде Ройтерс.

Световни реакции след ракетното изпитание на Северна Корея

Китайската сеизмологична служба съобщи малко по-късно за второ земетресение в Северна Корея с магнитуд 4,6  осем минути след първия трус, и го определи като "колапс".
БТА