/ БГНЕС
Северна Корея може да се изправи пред тежки военни последици, ако предприеме военни действия, заяви министърът на отбраната на САЩ Джим Матис, цитиран от АФП.
 
"В тясно сътрудничество със съюзниците ни, ще има тежки военни последици, ако КНДР предприеме военни действия", каза Матис след среща с японския си колега във Вашингтон. "Северна Корея трябва да сложи край на опасните си действия", настоя Матис.
 
Държавният секретар Рекс Тилърсън увери, че САЩ ще спазват "безусловно" договора си за отбрана с Япония, след среща във Вашингтон с японските министри на външните работи и отбраната по повод ядрената и ракетната заплаха от КНДР, предаде Ройтерс.

Тилърсън подчерта, че този договор обхваща и островите Сенкаку, които са предмет на териториален спор между Япония и Китай.

САЩ продължават да се интересуват от диалог с лидера на Северна Корея
 
САЩ и Япония са против милитаризация на Южнокитайско море, заяви Тилърсън, цитиран от ТАСС.
 
"САЩ и Япония са против всякакви едностранни действия, които подкопават Япония", каза Тилърсън. Той добави, че териториалните спорове трябва да се решават по мирен път и да се запази свободата на мореплаването в съответствие с конвенциите на ООН.

Ким Чен-ун успокоява напрежението между Северна Корея и САЩ

По-рано Тилърсън призова Китай да прекрати милитаризацията на Южнокитайско море. Китай от десетилетия води териториални спорове с няколко държави за редица острови в Южнокитайско море, край които са открити значителни запаси петрол и газ.
 
Японският външен министър Таро Коно заяви, че Япония ще подсили отбранителната си позиции в отговор на севернокорейската заплаха и ще отдели 500 млн. долара за подобряване на сигурността на корабоплаването в Източна Азия, предаде Ройтерс.
БТА