/ БГНЕС
Северна Корея публикува снимки, на които се виждат чертежи на нова междуконтинентална балистична ракета, по-мощна от всички изпробвани досега, казаха оръжейни експерти, цитирани от Ройтерс.
Ако бъде разработена такава ракета, тя би могла да достигне всеки град в континенталната част на САЩ, включително Вашингтон и Ню Йорк.

Севернокорейските държавни медии публикуваха снимки на лидера Ким Чен-ун, застанал до чертеж на тристепенна ракета - "Хвасон-13". Ракетни експерти, които внимателно проучват подобни снимки в търсене на данни за оръжейните програми на КНДР, заявиха, че няма признаци тази ракета да е била напълно разработена. При всяко положение тя не е изпробвана в полет и е невъзможно да се изчисли потенциалният й обхват, казаха те.
Тристепенна ракета обаче би била по-мощна от двустепенната "Хвасон-14", която бе тествана два пъти през юли. Южнокорейски и американски експерти смятат, че "Хвасон-14" е с обхват от около 10 000 км, което значи, че би могла да удари много райони в САЩ, но не и по източното им крайбрежие. "Хвасон-13" би могла да е с обхват 12 000 км, което покрива цялата континентална част на САЩ.

Ким Чен-ун иска повече производство на бойни глави за балистични ракети

Намеренията на Пхенян с показването на тези снимки са ясни, казват експертите. Фотографиите бяха придружени от статия, че Ким е наредил да се произведат повече ракетни двигатели и бойни глави по време на посещение в Академията по науки на отбраната, която разработва балистични ракети.
БТА