/ БГНЕС
Министерството на външните работи на България осъжда остро извършения днес от Корейската народно-демократична република шести по ред ядрен опит. Това се посочва в позиция на ведомството.

Северна Корея извърши нов ядрен опит, силен трус разлюля страната

"Тази поредна тежка провокация е сериозно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и на споразумението за гаранциите на МААЕ.  Призоваваме КНДР да прекрати веднъж завинаги своята ядрена и балистична програма по цялостен и необратим начин, изпълнявайки в пълна степен своите международни ангажименти, както и да се ангажира с конструктивен диалог с международната общност за намирането на изход от ситуацията по мирен път", пише в позицията на ведомството.

Скоро: Северна Корея ще може да нападне САЩ и Европа

Френският президент Емануел Макрон призова международната общност да реагира с най-голяма твърдост след новия севернокорейски ядрен опит, определяйки го като посегателство срещу мира и сигурността.

Северна Корея изстреля ракета над Япония

Русия призовава всички страни незабавно да се върнат на масата на преговорите по ядрения проблем на Корейския полуостров, които според нея, са единственият изход от ситуацията. Това се посочва в декларация на руското външно министерство във връзка със съобщенията за нов ядрен опит на Северна Корея. "Потвърждаваме готовността си за съвместни усилия в тази насока, включително в контекста на изпълнението на руско-китайската "пътна карта", се допълва в декларацията.

Световни реакции след ракетното изпитание на Северна Корея

Южна Корея заяви днес, че предизвикателният шести ядрен опит на Северна Корея трябва да срещне възможно най-твърда реакция, включително и санкции на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде поставена тази страна в пълна изолация, предаде Ройтерс.

Пореден ядрен опит на Северна Корея
БГНЕС

Сеул и Вашингтон освен това обсъждат разполагането на американски стратегически военни съоръжения на Корейския полуостров, след като Северна Корея пренебрегна предупрежденията на международната общност и днес по-рано направи най-мощния си ядрен опит досега. Това заяви, цитиран от Ройтерс, южнокорейският съветник по националната сигурност Чхун Ею-йон.  

Какво очаква Северна Корея, ако предприеме военни действия срещу САЩ?
 
Пекин също енергично осъди новия ядрен опит и призова настоятелно Пхенян "да спре изостря ситуацията с жестове, които не са в негов интерес", предаде АФП. Северна Корея "пренебрегна общото противопоставяне на международната общност и направи нов ядрен опит. Китайското правителство е твърдо против и енергично осъжда" това действия, се посочва в комюникето на китайското външно министерство.

Пореден ядрен опит на Северна Корея
БГНЕС

Генерален секретар на японското правителството Йошихиде Суга заяви днес, че вариантите за санкции срещу Северна Корея в отговор на новия ядрен опит, включват ограничения в търговията с петролни продукт, предаде Ройтерс.

 
БГНЕС,БТА