/ БГНЕС
Северна Корея (КНДР) се готви да извърши ново ракетно изстрелване преди началото на общите военноморски учения на САЩ и Южна Корея, насрочени за следващата седмица, предаде АФП.

Северна Корея ще продължи да развива ядрената си програма

Маневрите ще бъдат ръководени от американски самолетоносач - демонстрация на сила пред Пхенян в момент, когато напрежението със севернокорейската ракетна програма се засилва. Северна Корея смята маневрите за провокация и може този път да се подготви да отговори по начин, различен от словесния, отбелязва АФП.

Северна Корея готви план за ракетни удари по американския остров

През последните дни сателитни снимки показаха, че от близки до Пхенян райони се транспортират балистични ракети, монтирани върху мобилни устройства за изстрелване, съобщава южнокорейски правителствен източник, цитиран от в. "Донга илбо".

Пхенян: Новото ракетно изпитание е предупреждение към САЩ

Вашингтон и Сеул подозират, че КНДР се готви да изстреля този път ракети, които могат да достигнат територията на САЩ.
 
Ракетата Хвасон-14 може да достигне Аляска, а Пхенян заплаши да изстреля Хвасон-12 към американския тихоокеански остров Гуам, припомня АФП. Освен това Северна Корея за готви за изпитание на новата междуконтинентална ракета Хвасон-13, чийто обсег може да й позволи да достигне евентуално западното крайбрежие на САЩ.

Тръмп: САЩ ще унищожи напълно Северна Корея, ако не спре с ядрените провокации

Южнокорейското министерство на отбраната отказа коментар. Маневрите на САЩ и Южна Корея са планирани за периода 16-26 октомври в Японско море и Жълто море.
БТА