Ким Чен Ун
Ким Чен Ун / БГНЕС
Генерал Ким нарича президента на САЩ Доналд Тръмп "лишен от разум" човек
Северна Корея обяви, че ще е готова с план за нанасяне на ракетни удари по американската тихоокеанска територия остров Гуам до средата на този месец. Планът ще бъде представен на държавния ръководител Ким Чен-ун, който ще вземе решение дали да го приложи, предадоха световните агенции, като се позоваха на севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА.

Северна Корея обмисля ракетен удар по американска база

В съобщението се цитира генерал Ким Рак-кьом, командващ стратегическите сили на севернокорейската армия. Той се заканва, че севернокорейските ракети със среден обсег "Хвасон-12" ще прелетят над Япония, ще изминат общо 3356,7 километра за 1065 секунди и ще паднат в морето на 30-40 километра от остров Гуам.

Генерал Ким нарича президента на САЩ Доналд Тръмп "лишен от разум" човек, с когото "нормален диалог не е възможен". Тръмп "разбира само от сила", подчертава той.

Тръмп заплаши Северна Корея с огън и ярост

Северна Корея излезе с този коментар, след като президентът на САЩ във вторник обеща на затворената комунистическа страна "огън и ярост", ако тя не промени войнствения си курс и извърши агресия. В първа реакция, вчера КНДР даде да се разбере, че проучва внимателно план за нанасяне на ракетни удари по Гуам. През деня Тръмп продължи вербалната ескалация, като похвали американската ядрена мощ.

Тръмп призова страните да бъдат "твърди и решителни" към Северна Корея

В международен план няколко държави изразиха безпокойство от войнствения тон, подет от президента на САЩ. Германия призова всички страни към сдържаност, а Китай, единственият истински съюзник на Северна Корея, апелира за избягване на думи и действия, които може да повишат напрежението на Корейския полуостров.

Северна Корея осъди новите санкции на ООН

Гуам е ключов аванпост на Съединените щати в Азиатско-тихоокеанския регион. На този отдалечен остров с площ от 550 кв. км, където живеят 162 000 души, са базирани около 6000 американски военнослужещи. САЩ имат на острова военновъздушна база, която може да приема тежки бомбардировачи като Б-52 и Б-2.
Въпреки севернокорейските заплахи редица експерти изразяват съмнения, че КНДР наистина е способна да удари Гуам.
БТА