/ БГНЕС
Новата ракета на Северна Корея Хуасон-15 може да носи не само ядрени, но и биологични и химически оръжия. Това съобщи японският министър на отбраната Ицунори Онодера.

Северна Корея изстреля балистична ракета (ВИДЕО)

Той подчерта, че министерството на отбраната, заедно с министерството на околната среда, планира да организира обучение за местното население в случай на евентуални ядрени, биологични или химически атаки.

ракета Северна Корея
БГНЕС

През нощта срещу сряда японски и южнокорейски военни регистрираха изстрелване на ракета от Северна Корея, която падна на 210 километра от крайбрежието на Япония. Това бе първата демонстрация след 15 септември.

Остри реакции заради севернокорейската ракета, според Пентагона е междуконтинентална

Този път Северна Корея, според военни източници в Япония, е използвала за демонстрацията най-вероятно двустепенна междуконтинентална балистична ракета. Траекторията е била висока - до 4 - 4,5 хиляди километра, според източници в Япония и Южна Корея, цитирани от ТАСС, а проекцията на изминатото разстояние - близо 1000 км.

Пхенян потвърди ракетния тест

Минути след демонстративната ракетна стрелба от полигон край Пхенян Сеул даде също демонстративен отговор като изстреля ракети по собствен полигон.
САЩ, Япония, Южна Корея, ЕС и други страни осъдиха провокативния характер на действието.
БГНЕС