/ БГНЕС
Хиляди хора в Индонезия и Малайзия се включиха в демонстрации, осъждащи решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел, а властите засилиха сигурността около американските посолства, предаде Ройтерс.

протест срещу Тръмп
БГНЕС

Лидерите на Индонезия и Малайзия - страни с преобладаващо мюсюлманско население, се присъединиха към множеството гласове, които осъдиха решението на американския президент Доналд Тръмп.

Хамас призова за ново въстание срещу Израел заради намесата на Тръмп

Няколко хиляди протестиращи се събраха пред посолството на САЩ в малайзийската столица Куала Лумпур. Някои крещяха антиамерикански лозунги и изгориха чучело на Тръмп, който бе обявен за демон.

протест срещу Тръмп
БГНЕС

В Индонезия стотици хора, облечени предимно в бяло, дойдоха да протестират пред американското посолство в столицата Джакарта. Някои развяваха палестински знамена, други крещяха "Аллаху акбар" (Бог е велик).

Решението на Тръмп за Ерусалим предизвика безпокойство

"Подготвили сме персонал и патрули, за да гарантираме сигурността на американското посолство. Очакваме между 500 и 1000 демонстранти", каза говорител на полицията в Джакарта.

протест срещу Тръмп
БГНЕС

Посолството на САЩ в индонезийската столица посъветва американските граждани да избягват места, където има демонстрации, и заяви, че американското консулство във втория по големина индонезийски град Сурабая временно е спряло обслужването днес.

Хамас: Решението на Тръмп отваря вратите на ада

Протести се очакват и в Южна Азия. Водещата ислямска партия в Пакистан "Джамаат е ислами" обяви демонстрации във всички големи градове след петъчните молитви.

протест срещу Тръмп
БГНЕС

Междувременно стана ясно, че Израел е разположил подкрепления от стотици полицаи в и около Стария град в Ерусалим, където днес се очакват масови протести на палестинците след петъчната молитва, съобщи Асошиейтед прес.

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

Израелските власти се въздържаха да въведат възрастови ограничения за мюсюлманите богомолци за молитвата в джамията Ал Акса на Храмовия хълм - мярка, която често прилагат при изострено напрежение, припомня АП.
БТА