"Жълтите жилетки" изпълниха улиците на френските градове в 20-тата поредна събота на протести, за да изразят подкрепата си за активист, ранен в сблъсъци с полицията и за да покажат, че продължават да са мобилизирани срещу икономическата политика на правителството, предаде Асошиейтед прес.
 
В Париж, Бордо, Авиньон и други градове демонстрантите изразяваха солидарност с Женвиев Льоге, 73-годишна антиглобалистка, която получи рана на главата по време на протестите в Ница миналата събота. Прокуратурата в Ница заяви, че тя била съборена на земята от полицай. "Ние всички сме Женвиев", гласеше разпространен в интернет призив за днешните протести.

Демонстранти в Париж подпалиха банка и обраха магазини

Франция протести
БГНЕС

Сблъсъци между участници в протестите на "жълтите жилетки" и полицията избухнаха тази вечер на площад "Трокадеро" в Париж, съобщи ТАСС. Служителите на реда бяха принудени да използват сълзотворен газ в отговор на действията на агресивно настроени демонстранти.
 
Площад "Трокадеро" беше крайната точка на участниците в похода, започнал следобед от площада на Източната гара. Манифестацията протичаше мирно, но около 17.30 часа местно време група демонстранти с маски започнаха да хвърлят бутилки и камъни по полицаите, които отвърнаха със сълзотворен газ.
 
В Париж днес бяха задържани 32 участници в протестите на "жълтите жилетки", по данни на полицията, оповестени в 17.30 часа местно време, съобщи телевизия Бе Еф Ем.

Множество демонстрации с различни искания в цяла Франция

Франция протести
БГНЕС

В южния град Авиньон избухнаха сблъсъци, когато полицията принуди демонстрантите да напуснат тесните улички на средновековния градски център.
 
В Бордо, югозападна Франция, полицията използва сълзотворен газ, след като група демонстранти запалиха купчина строителни отпадъци и се опитаха да преодолеят полицейските заграждения. Протестите бяха забранени в центъра на града, където през изминалите седмици често избухваше насилие.

Париж разследва тежък инцидент с демонстрант на протестите в Париж

Франция протести
БГНЕС

В ранния следобед френското министерство на вътрешните работи съобщи, че в протестите в цялата страна са участвали 5600 души, 1800 от които в Париж. Тази цифра е по-ниска в сравнение с обявените миналата събота по същото време 8300 участници, предаде Франс прес.

Франция протести
БГНЕС

БТА