Париж разследва тежък инцидент с демонстрант на протестите в Париж

/ БГНЕС
Демонстрант, участвал в шествието на "жълтите жилетки" в Париж, изгуби ръката си след опит да вдигне от земята граната за разпръскване на демонстранти близо до Националното събрание, предаде Франс прес.
 
Китката му беше изтръгната вчера, на 13-ата събота от протестите на "жълтите жилетки", и той беше опериран по спешност. Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер съобщи днес, че по случая се води разследване.

51 400 „жълти жилетки“ по улиците на Франция през 13-ата протестна събота
 
Според очевидец пострадалият бил ударен по прасеца от граната за разпръскване на демонстранти, навел се и подложил ръка, за да не се взриви тя в крака му. Така се е стигнало до трагичния инцидент.
 
Гранатите за разпръскване са на принципа на касетъчните гранати, но с гумени шрапнели - бел. р.

Сблъсъци в Париж, полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Кастанер обясни, че е имало нападение срещу входа на Националното събрание и жандармеристите били обградени от много враждебно настроена тълпа, така че използвали гранати за разпръскване на демонстранти. Един от протестиращите се опитал да вземе в ръка тази граната и тя избухнала, посочи министърът.
 
Вчера по целия маршрут на шествието са били изпочупени почти всички банкомати, градски пейки, парапети и табели, уточни Кастанер, като допълни, че има опожарени автомобили, повечето от които - луксозни, а това е много характерно за крайната левица. АФП припомня, че на две крачки от Айфеловата кула беше подпален автомобил Порше (Porsche) на френската система за определяне нивото на терористична заплаха Вижипират (Vigipirate).

Нови протести на „жълтите жилетки” в Париж
 
Според министъра един и същи човек е подпалвачът на двата автомобила, той е идентифициран и принадлежи към анархисткото движение.
 
Вчера по време на демонстрацията в Париж са били задържани 45 души, от които 42-ма са оставени в ареста.
БТА