Няколко хиляди "жълти жилетки" демонстрираха днес следобед във Франция за 13-а поредна събота, която те наричат "акт 13". Демонстрациите отново бяха съпътствани от инциденти във френската столица Париж, където ръката на един от демонстрантите беше откъсната от сълзотворна граната край Националното събрание.

Стигна се до сблъсъци между демонстранти от движението на "жълтите жилетки" и полицията в Париж, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. Органите на реда използваха сълзотворен газ срещу протестиращите близо до булевард "Шан-з-Елизе" и край сградата на Националното събрание на Франция. Полицаите трябваше да се защитават от агресивно настроени демонстранти, които ги замеряха с камъни и бутилки.

Нови протести на „жълтите жилетки” в Париж

напрежение и сблъсъци във Франция
БГНЕС

Няколко протестиращи се опитаха да прескочат загражденията и да проникнат на територията на Националното събрание, но служителите по сигурността им попречиха.

Автомобил на френската система за определяне нивото на терористична заплаха Вижипират (Vigipirate) бе подпален край Айфеловата кула, предаде Франс прес.

Прочутият парижки монумент беше затворен за посетители след инцидента. Димът от подпалената кола достигна първия етаж на кулата.

Франция затяга мерките срещу безредиците

напрежение и сблъсъци във Франция
БГНЕС


В ранния следобед участниците в протеста бяха около 4000, а в страната - общо над 12 000, по данни на министерството на вътрешните работи.

напрежение и сблъсъци във Франция
БГНЕС

БТА