/ iStock/Getty Images
Съединените щати замразиха милиарди долари на афганистанската централна банка, които са под тяхна юрисдикция, съобщи в. "Вашингтон пост", цитиран от ДПА.

Агенцията определя този ход като опит талибаните, които в неделя установиха контрол над Афганистан, да не получат достъп до тези средства.

Управителят на афганистанската централна банка Аджмал Ахмади, който избяга от страната, след като ислямисткото движение взе властта, написа в Twitter, че тя разполага с около 9 милиарда долара валутни резерви. 7 милиарда от тях са държани в Управлението за федерален резерв на САЩ.

"Предвид факта, че талибаните все още са в списъка на международните санкции, се очаква.  тези активи да бъдат замразени и недостъпни за ислямисткото движение", коментира Ахмади.

В Испания пристигна първият самолет с евакуирани от Кабул

В. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е отменила трансфера на долари в Афганистан миналата седмица, докато талибаните са настъпвали към Кабул. Съединените щати не само са блокирали достъпа на талибаните до активите на афганистанската държава под своя юрисдикция, но и работят за това ислямисткото движение да не може да получи близо 500 милиона долара резерви в Международния валутен фонд, писа още американският ежедневник.

Международният валутен фонд (МВФ) обяви снощи, че ще спре помощта си за Афганистан заради несигурността относно статута на властта в Кабул, след като талибаните поеха контрола над страната, предаде Франс прес.

"Както винаги МВФ се ръководи от мнението на международната общност", каза говорител на институцията пред АФП.

"В момента сред международната общност липсва яснота относно признаването на правителството в Афганистан. В резултат, страната не може да има достъп до специални права на тираж (SDR) и други ресурси на МВФ", добави той.

МВФ има 190 страни членки и те са разделени в позицията си за Афганистан.

След две десетилетия опити да победят талибаните западните страни са изправени пред трудния избор дали да установят отношения с фундаменталистката групировка.

Канада вече обяви, че няма да признае талибаните, а Франция представи списък с пет предварителни условия, за да го направи.

Русия, Китай и Турция приветстваха първите декларации на бунтовниците.

МВФ трябва да преведе последен транш за Кабул в рамките на помощна програма, одобрена на 6 ноември 2020 година на обща стойност от 370 милиона долара.

Тази 42-месечна схема (три години и половина) стартира с незабавното изплащане на 115 милиона долара. Втори транш на стойност 149,4 милиона долара бе предоставен в началото на юни след първа проверка за напредъка на програмата.

Оставаше да бъдат изплатени 105,6 милиона долара по помощния план, чиято цел бе да се подкрепи тежко засегнатата от пандемията от Ковид-19 икономика на страната.
Управителят на Афганистанската централна банка Аджмал Ахмади, който напусна страната в неделя, каза вчера, че Кабул би трябвало да получи на 23 август около 340 милиона долара от МВФ като нови специални права на тираж.

"Не знам дали тази парична помощ ще продължи да пристига", написа той в Twitter.

Няколко жертви при стрелба на талибаните по време на митинг за националния празник на Афганистан

Афганистан е една от най-бедните страни в света и е крайно зависима от международната помощ.

Световната банка има около 20 текущи проекта за развитие в страната и от 2002 година е предоставила 5,3 милиарда долара, основно под формата на субсидии.

Не е ясно какво ще е бъдещето на тези програми, тъй като банката полага усилия да изведе служителите си от страната.
БТА