талибани
талибани / БТА
Няколко души загинаха при стрелба от страна на талибаните и последвала в настъпилата паника блъсканица на митинг по случай националния празник на Афганистан днес, предаде Ройтерс, като се позова на очевидец.

Инцидентът е станал в източния град Асадабад, столица на провинция Кунар.

Хора развявали афганистанския национален флаг, когато талибански бойци открили огън по тях. Не е ясно дали неколцината загинали са били застреляни от ислямистите или стъпкани в паниката.

Говорител на талибаните не бе открит от Ройтерс за коментар.

В сряда източният афганистански град Джалалабад, столица на съседната провинция Нангархар, стана сцена на първия голям протест срещу талибаните, след като взеха властта в Афганистан в неделя, отбелязва Ройтерс. Демонстранти свалиха талибанското знаме и опитаха да издигнат афганистанския национален флаг на площад. Тогава бойци на ислямисткото движение започнаха да стрелят по тях, убивайки трима и ранявайки над 10 човека.

Дванайсет души са загинали на и около летището на Кабул, откакто талибаните превзеха афганистанската столица в неделя, предаде по-рано днес Ройтерс, като се позова на представители на НАТО и на ислямисткото движение.

Уплашени хора се втурнаха към аерогарата с надеждата да успеят да напуснат Афганистан.

Дванайсетте загинали или са били застреляни, или са били стъпкани до смърт при блъсканици, каза представител на талибаните. Той призова хората, струпали се на входовете на летището, да се разотидат, ако нямат необходимите документи за пътуване.

"Не искаме да нараним никого на летището", каза талибанският представител, който пожелал да остане анонимен.

Според очевидци обстановката на самата аерогара е спокойна. От неделя през летището на Кабул са били евакуирани от Афганистан общо най-малко 8 хиляди души, заяви западен източник, цитиран от Ройтерс.

Евакуирани от Кабул афганистанци разказаха на пристигане във Франкфурт за ужаса, който са преживели, и за хаоса на летището на Кабул. Те видели мъртви тела и чували изстрели, преди да успеят да се качат на самолети, за да бъдат евакуирани, предаде ДПА.

Талибаните са обвинявани, че възпрепятстват заминаването на афганистанците, които искат да напуснат страната. Би Би Си съобщи, че ислямисткото движение е изградило контролно-пропускателни пунктове около летището на Кабул и позволява преминаването през тях само на чужденци.

ДНес е официалният национален празник на Афганистан - Денят на независимостта (от британско управление през 1919 г.). В нормални времена това щеше да е повод за празнуване. Но след като талибаните установиха контрол над страната с мълниеносна офанзива, националният празник на Афганистан може да стане повод за демонстрации срещу новата власт, отбелязва Ройтерс.
Талибаните отправиха приветствие по случай националния празник днес, предаде Асошиейтед прес.
Агенцията отбелязва, че това е станало въпреки увеличаващите се предизвикателства пред тяхното управление в централноазиатската държава с население от 38 милиона души - от останалите без пари банкомати през безпокойствата за хранителната сигурност в зависимата от вноса страна и замразяването на милиарди долари на афганистанската централна банка в САЩ до изявленията за започване на въоръжена съпротива срещу новия режим. Така талибаните не само ще бъдат изправени пред още повече проблеми от цивилното правителство, което свалиха, но и няма да получават международната помощ, която отиваше за него.
"За щастие, днес празнуваме годишнината от независимостта от Великобритания. В същото време ние, с нашата джихадистка съпротива, принудихме друга арогантна световна сила, Съединените щати, да се. . . изтегли от нашата свещена територия", казаха талибаните в изявление.
БТА