/ iStock/Getty Images
Първият испански самолет, с който се връщат от Кабул петдесетина афганистанци и няколко испанци, кацна тази сутрин във военната база в град Торехон де Ардос, североизточно от Мадрид, предаде Франс прес.

Военният Еърбъс А400М, излетял снощи от Дубай, е сред трите машини, използвани от испанското правителство за създаване на въздушен мост с цел да бъдат евакуирани от Афганистан няколкото испанци, блокирани там след превземането на властта от талибаните, а също и всички афганистанци, работили за Испания, заедно със семействата им.
Първата група пристигнали бе посрещната в базата от испанския външен министър Хосе Мануел Албарес и от министъра на приобщаването, социалното осигуряване и миграцията Хосе Луис Ескрива. Предстоят им известни формалности, за да влязат в страната, по-специално тест за COVID-19.

Албарес уточни пред журналисти, че групата включва 48 афганистанци и петима испанци. Той обаче отказа да съобщи колко афганистанци смята да евакуира Мадрид - "по съображения за сигурност".

Освен това Мадрид прие да евакуира от Афганистан местния персонал на ЕС и НАТО и да го закара в Испания като "пункт за влизане в Европейския съюз", съобщи в понеделник испанската дипломация.
БТА