/ iStock
САЩ подкрепят създаване на американски бази на източния фланг на НАТО, но искат да избегнат постоянно разполагане на военни в тях, и предпочитат ротационен принцип, съобщи председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

„Моят съвет е да се създадат постоянни бази, но войските в тях да не са разположени постоянно“, заяви генерал Марк Мили по време на изслушване в комисията по въоръжените сили на Конгреса във връзка с това искане на няколко европейски държави.

„Постига се ефект на постоянно разполагане, като непрекъснато се правят ротации“, обясни генералът и подчерта, че така американската армия няма да има нужда да строи жилища за семействата, училища, военни магазини и т.н.

„Мисля, че много от нашите европейски съюзници, особено балтийските държави, Полша и Румъния, нямат търпение да бъдат създадени постоянни бази за нашите американски сили", добави най-високопоставеният американски офицер. „Те ще ги построят, ще плащат за тях и т.н.“.

Въпросът за създаване постоянни американски бази в Източна Европа, стана по-неотложен след нашествието на Русия в Украйна и ще бъде обсъждан на следващата среща на високо равнище на НАТО, планирана за юни, заключи генерал Мили.

САЩ имат около 67 000 войници, постоянно разположени в Европа, главно в Германия, във Великобритания и Италия. Те са разполагани за 2 или 3 години със семействата си в бази, управлявани от американската армия. В тях разполагат с жилища, училища, болници и дори супермаркети, където могат да намерят американски продукти.
БТА